Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyilkossággal vádolják Raúl Castrót

2006.08.24. 12:41
A vádlottak padjára ültetnék Raúl Castrót négy, nemzetközi vizek felett lelőtt kubai emigráns pilóta rokonai. Igazukat hangfelvétellel bizonyítanák, amit öt éve már megküldtek az FBI-nak. A nyomozókhoz azonban már nem jutott el a felvétel, ami most újra felbukkant.

Hangfelvétellel bizonyítanák négy, kubai vadászgépek által lelőtt emigráns kubai pilóta rokonai, hogy a gyilkosságokat Raúl Castro, Kuba ideiglenes elnöke rendelte el. Az 1996-os incidens után készült hangfelvételt a családtagok állításuk szerint már 2001-en megküldték az ügyet vizsgáló FBI-nak, a szövetségi ügynökök viszont tagadják, hogy valaha hallottak volna a felvételről, írja a Miami Herald.

A négy emigráns pilóta a Brothers to the Rescue (BR - A Testvérek Megmentenek) nevű emigráns szervezet tagjai voltak. A BR rendszeres légi járőröket üzemeltett a floridai szoros felett, hogy segítséget nyújthasson a Kubát összetákolt ladikokon elhagyni akaró exhonfitársainak. Emellett rendszeresen berepülnek kubai légtérbe is, szórólapozni.


Fidel és Raul Castro

1996. január 13-án például Havannában szórtak röplapokat. Az incidens annyira felháborította a kubai vezetést, hogy megtorló akció szervezésébe kezdett. A most újra előkerült, 1996. június 21-én készült, független szakértők által még nem hitelesített felvételeken állítólag maga Raúl Castro - aki hadügyminiszterként irányítja a légvédelmet is - meséli el, hogy javaslatára utalták a légvédelmi körzetparancsnokok hatáskörébe a gépek lelövetését.

A négy pilóta két repülőjét 1996. február 24-én, nemzetközi vizek felett lőtték le. A hangfelvételen erre az eshetőségre is van utalás, a Raúl Castrónak tulajdonított hang azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint kubai terület felett lőjék le a gépeket, de ha ez veszélyeztetné a lakosságot - "ha a gép tűzgömbként lakott területre csapódhat" - akkor inkább várják meg, amíg a tenger fölé érnek.

A BR két gépének lelövése és a négy pilóta halála miatt az Egyesült Államokban már lefolytattak egy pert, tíz kubai származású amerikait kémkedés vádjával ítéltek el. Azóta a kubai hadsereg egyik tábornoka ellen is vádat emeltek, de az áldozatok rokonainak követelése ellenére Raúl és Fidel Castro ellen nem emeltek vádat. A rokonok most azt remélik, hogy Kuba új vezetője ellen is emberölés miatt indulhat eljárás, írja a Miami Herald.