Ábrahám
17 °C
29 °C

Irak egy végtelen rémálom

2007.10.13. 10:40
Az Egyesült Államok iraki szerepvállalása vég nélküli rémálom a koalíciós haderő egykori parancsnoka szerint. Ricardo Sanchez a Fehér Ház és a Pentagon politikáját hibáztatta a kormányozha-
tatlan helyzet kialakulásáért.

"Szaddám Huszein volt diktátor hatalmának megdöntése után egy sor politikai és katonai tévedés vezetett a mai felkeléshez" - jelentette ki pénteken Ricardo Sanchez nyugalmazott altábornagy, aki 2003 júniusától egy éven át irányította az arab országba vezényelt csapatokat.

Lesújtó véleménye szerint a George Bush amerikai elnök által idén meghirdetett hullámverés hadművelet, aminek során 30 ezer fővel növelték meg a csapatok létszámát, "kétségbeesett kísérlet" az elmúlt évek hibás politikájának helyrehozására.

A téves lépések

Sanchez a hibák közé sorolta a Szaddám Huszein-korszak hadseregének feloszlatását, hogy nem erősítették a kapcsolatokat a törzsi vezetőkkel, és hogy késlekedve állt össze a polgári kormány.

"Amerika kétségkívül egy vég nélküli rémálmot él át" - fogalmazott a nyugalmazott tábornok, aki nem nevezett meg felelősöket, de nyilvánvalóan a Fehér Ház politikáját hibáztatta és a Pentagont, amiért nem tudott szembeszállni a téves lépésekkel.

A helyzet kormányozhtatlan

Sancheznek a jelenlegi amerikai stratégiáról is borúlátó a véleménye: a szélsőséges erők visszaszorítását célzó műveletek eredményei nem lehetnek tartósak, viszont a teljes csapatkivonás sem megoldás.

"Az amerikai hadsereg egy kormányozhatatlan helyzet kellős közepén van, és az egyetlen lehetőség az iraki erőfeszítések folytatása" - összegezte véleményét a nyugalmazott altábornagy.

A külföldi haderők teljes kivonását követelik

A külföldi haderők teljes kivonását követelte szombaton egy magas rangú iraki síita vezető.

Ammár Hakím, a síita Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetője Bagdadban a ramadán böjti hónapot lezáró ünnep alkalmából hívei előtt mondott beszédében elutasította azt az elképzelést, hogy állandó jelleggel külföldi katonai támaszpontokat hozzanak létre az ország területén.