Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Irak egy végtelen rémálom

2007.10.13. 10:40
Az Egyesült Államok iraki szerepvállalása vég nélküli rémálom a koalíciós haderő egykori parancsnoka szerint. Ricardo Sanchez a Fehér Ház és a Pentagon politikáját hibáztatta a kormányozha-
tatlan helyzet kialakulásáért.

"Szaddám Huszein volt diktátor hatalmának megdöntése után egy sor politikai és katonai tévedés vezetett a mai felkeléshez" - jelentette ki pénteken Ricardo Sanchez nyugalmazott altábornagy, aki 2003 júniusától egy éven át irányította az arab országba vezényelt csapatokat.

Lesújtó véleménye szerint a George Bush amerikai elnök által idén meghirdetett hullámverés hadművelet, aminek során 30 ezer fővel növelték meg a csapatok létszámát, "kétségbeesett kísérlet" az elmúlt évek hibás politikájának helyrehozására.

A téves lépések

Sanchez a hibák közé sorolta a Szaddám Huszein-korszak hadseregének feloszlatását, hogy nem erősítették a kapcsolatokat a törzsi vezetőkkel, és hogy késlekedve állt össze a polgári kormány.

"Amerika kétségkívül egy vég nélküli rémálmot él át" - fogalmazott a nyugalmazott tábornok, aki nem nevezett meg felelősöket, de nyilvánvalóan a Fehér Ház politikáját hibáztatta és a Pentagont, amiért nem tudott szembeszállni a téves lépésekkel.

A helyzet kormányozhtatlan

Sancheznek a jelenlegi amerikai stratégiáról is borúlátó a véleménye: a szélsőséges erők visszaszorítását célzó műveletek eredményei nem lehetnek tartósak, viszont a teljes csapatkivonás sem megoldás.

"Az amerikai hadsereg egy kormányozhatatlan helyzet kellős közepén van, és az egyetlen lehetőség az iraki erőfeszítések folytatása" - összegezte véleményét a nyugalmazott altábornagy.

A külföldi haderők teljes kivonását követelik

A külföldi haderők teljes kivonását követelte szombaton egy magas rangú iraki síita vezető.

Ammár Hakím, a síita Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetője Bagdadban a ramadán böjti hónapot lezáró ünnep alkalmából hívei előtt mondott beszédében elutasította azt az elképzelést, hogy állandó jelleggel külföldi katonai támaszpontokat hozzanak létre az ország területén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!