Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az RMDSZ a liberális-demokratákkal akar koalíciót

2004.12.19. 11:54
A romániai magyar párt nem eddigi koalíciós partnerével kezd tárgyalásokat, hanem az ellenzéki párttömörüléssel, a DA-val. A DA jelöltje, Traian Basesci nyerte a román elnökválasztást, ezért a DA kezdheti el a kormányalakítást. Az RMDSZ döntésében Miron Cozma bányászvezér felmentése is szerepet játszott.
Folytatni kell a tárgyalásokat a román liberális-demokrata D.A. pártszövetséggel egy közös kormánykoalíció kialakításáról - ezzel bízta meg Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét szombaton Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

A szövetség "belső parlamentjének" is nevezett testület nyilatkozatot fogadott el, amelyben egyebek között megállapítja: a november 28-i parlamenti választások - amelyek eredményeként az RMDSZ bejuthatott a parlamentbe - azt bizonyítják: hogy az utóbbi hónapok vitái és megosztó törekvései ellenére az erdélyi magyarság továbbra is határozottan kiáll a közösség politikai egysége mellett.

Basescu köszöni
Megköszönte Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének (RMDSZ) szombaton Traian Basescu, Románia megválasztott elnöke, hogy az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) Igazság és igazságosság (D.A.) nevű politikai szövetsége mellé állt. "Meg voltam róla győződve, hogy az RMDSZ demokratikus megoldások mellett teszi le voksát és nem vállal kezességet a (négy éve kormányra került) Szociáldemokrata Párt (PSD) által intézményesített maffiózó rendszer folytonosságáért" - jelentette ki Traian Basescu, a D.A. politikai szövetség jelöltjeként december 12-én Románia elnökévé választott bukaresti főpolgármester.

A nyilatkozat visszautal arra, hogy az RMDSZ az államelnöki választás második fordulója után folytatta a tárgyalásokat egy parlamenti kormányzati többség kialakításért. A dokumentum elfogadói arra utaltak, hogy az RMDSZ eredetileg a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Román Humanista Pártból (PUR) álló szövetséggel próbált egyezséget kötni. A tárgyalásokon a szövetség a romániai magyar közösség érdekeinek érvényesítését, az ország számára szükségszerű politikai stabilitásra vonatkozó igényt képviselte.

A naciomalistákkal elutasítják az együttműködést

Miután Románia megválasztott elnöke, Traian Basescu bejelentette, hogy a D.A. szövetség állít miniszterelnököt (az a szövetség, amelynek maga Basescu volt az államfő-jelöltje), és tárgyalásra hívta az RMDSZ-t, a magyarok érdekvédelmi szervezete megkezdte az egyeztetést ezzel a politikai alakulattal is.

"Az RMDSZ nem evezhet ugyanabban a csónakban Miron Cozmával, valamint azokkal, akik fontosnak tartották az ő kiszabadítását" - jelentette ki Markó Béla Marosvásárhelyen. Markó ezzel arra utalt, hogy a kormányoldalhoz kötődő leköszönő államfő, Ion Iliescu kegyelembe részesítette a Bukarestet feldúló Zsil-völgyi bányászok vezérét, Miron Cozmát.

Ennek érdekében az SZKT megbízza a szövetség elnökét, hogy folytassa tárgyalásait a D.A. szövetséggel közös kormánykoalíció kialakításáról, az RMDSZ választási programjának érvényesítése érdekében - áll a nyilatkozatban.