Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Magyarországnak adják ki az Aranykéz utcai robbantás gyanúsítottját

2008.10.30. 00:37
Csehországnak nincs tudomása arról, hogy Szlovákia kérné a napokban Prágában letartóztatott és a magyarországi robbantásokkal is kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatását.

Az illetékes cseh bíróság nem tud arról, hogy Pozsony is kérni akarja a napokban Prágában letartóztatott és a magyarországi robbantásokkal is kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatását.

"Nincsenek olyan értesüléseink, hogy a szlovák hivatalok érdeklődnének kiadatása iránt. Szlovákia részéről európai elfogató parancsot sem adtak ki ellene" - jelentette ki szerdán este Petr Kulawiak, a prágai városi bíróság szóvivője. Kulawiak azokra a szlovák sajtóban megjelent hírekre reagált, amelyek szerint Rohác kiadását Pozsony is kérni fogja Prágától.

A budapesti Aranykéz utcai, továbbá a Fidesz székházánál, a Szájer József és Torgyán József lakásánál a kilencvenes évek végén elkövetett robbantásokkal gyanúsítható, közel egy évtizede bujkáló Rohác közlekedési ellenőrzés során bukott le Prágában.

Miután Magyarországon nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene, a csehek azzal számolnak, hogy a súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolt személyt a magyar félnek adják ki. A szóvivő szerint jelenleg a csehek már csak az adminisztrációs formalitások befejezésére várnak.

"Rohác jelenleg előzetes letartóztatásban van. A magyaroknak 60 napjuk van arra, hogy elküldjék nekünk az összes szükséges dokumentációt" - fejtette ki újságíróknak Kulawiak. Megjegyezte: elsősorban a magyarországi büntetőeljárás eredeti dokumentumaira van szüksége a cseh hatóságoknak, mert az illető külföldi kiadatásához csak az európai elfogató parancs nem elegendő. Jozef Rohácot a elfogatása óta a prágai Pankrác börtönben őrzik.