Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Rendőrök rohamozták meg a romák házát Szlovákiában

2007.02.19. 14:44
Harminckét roma férfi előállításával fejeződött be hétfőn reggel egy rendőr elleni támadással kezdődött éjszakai incidens a szlovákiai Érsekújváron. Az romák által lakott háztömböt, ahol többen elbarikádozták magukat, rohamrendőröknek kellett megrohamozni.

Vasárnap késő este egy döntően romák lakta háztömbben útját állták, majd megsebesítettek egy ott lakó rendőrt. A rendőr helyszínre érkező kollégái a túlerő miatt nem tudtak segíteni - közölte a szlovák rendőrség nyitrai kerületi kapitányságának szóvivője.

Milos Fábry ismertetése szerint az egyik rendőrnek nem maradt más választása, mint hogy több figyelmeztető lövést adjon le. Újabb rendőrök érkeztek a helyszínre, de a támadók időközben a ház különböző pontjain, a lakásokban, a pincékben és a padláson rejtőztek el.

A helyszínre riasztott újabb rendőri erők hétfőn reggelig teljes őrizet alá vették az épületet, hogy senki ne találjon egérutat.

A házban rejtőzködő férfiak a rendőrség többszöri felszólítására sem jöttek elő, s közülük néhányan el is barikádozták magukat.

A reggeli órákban a rendőrségi rohamosztag tizenhat embere megrohamozta az épületet, és előállított harminckét embert. A rendőrség közlése szerint az ellenszegülők ellen kényszerítő eszközöket, sőt rendőrkutyát is bevetettek, s a kihallgatások során eldől, hogy hány személy ellen emelnek vádat.