Auguszta
-3 °C
2 °C

Ragaszkodik a himnuszéneklők megbüntetéséhez a román kormányfő

2001.12.18. 14:28
A román lapok elsőoldalas tudósításokban, vezércikkekben és kommentárokban számoltak be a román sajtó által himnuszbotránynak nevezett esetről: nevezetesen arról, hogy az RMDSZ küldöttei elénekelték a magyar himnuszt, a főügyész pedig bűnügyi vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az Adevarul szerint a főügyész nevetségessé tette magát a vizsgálat elrendelésével. A Ziarul Politic és a Jurnalul National "RMDSZ-es ravaszságokról" cikkezik.

A román lapok elsőoldalas tudósításokban, vezércikkekben és kommentárokban számoltak be a román sajtó által himnuszbotránynak nevezett esetről: nevezetesen arról, hogy az RMDSZ küldöttei elénekelték a magyar himnuszt, a főügyész pedig bűnügyi vizsgálatot rendelt el az ügyben. "Románia legfőbb ügyésze nevetségessé tette magát a magyar himnusz eléneklése miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elleni bűnügyi vizsgálat elrendelésével" - írta az Adevarul, a legnagyobb román politikai napilap keddi vezércikkében.

"RMDSZ-es ravaszságok"

A Ziarul Politic és a Jurnalul National a magyar kedvezménytörvény közelgő érvénybe lépésével hozta összefüggésbe azt, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa legutóbbi marosvásárhelyi ülésének záróakkordjaként a küldöttek elénekelték a magyar himnuszt, és ugyanaznap az RMDSZ képviselője nem írta alá azt a kolozsvári nyilatkozatot, amelyet a romániai nemzetiségi szervezetek fogadtak el az ország EU-integrációs törekvéseinek támogatásáról. Ezeket "az RMDSZ-es ravaszságokat" mindkét lap a román-magyar viszony pillanatnyi állapotával hozta összefüggésbe.

Markó "Budapest szószólója"

A román kormányzati körökhöz közelállónak tekintett Ziarul Politic, amely Markó Bélát, az RMDSZ szövetségi elnökét "Budapest szószólójának" nevezte, a himnuszbotrány tálalásában azt írta, hogy "a magyar kormány gyakorlatilag egyetértett a magyarok nemzeti himnuszának eléneklésével a marosvásárhelyi SZKT-ülésen". A magyar külügyminisztérium hétfőn Bukarestben járt politikai államtitkárával ellentétben a lap kétségbe vonta, hogy a kétoldalú kapcsolatok feszültségmenetesek lennének, és csak egy-egy adott témával kapcsolatban merülnének fel nézeteltérések.

A Jurnalul National felrótta a román hatalomnak, hogy "ostobán reagált". Mert ha valaki tényleg feszültséget akar gerjeszteni a román-magyar viszonyban, itt az alkalom, rendőrkézre kell adni az SZKT-küldötteket, vagyis a romániai magyar közösség vezetőit. Metsző mosollyal az ajkán Frunda már is ki is jelentette: alig várja, hogy a főügyész láncra veresse - írta a Jurnalul National, amely az igazi tétet a kedvezménytörvény közeli hatályba lépésében látja.

Adrian Nastase: Büntetni fogunk

A Curentul kiemelte, Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár "bejelentette, hogy a magyar kormány támogatja Markó Béla álláspontját" a himnuszügyben. Idézte a lap Adrian Nastase román kormányfőt is, aki kijelentette: "Büntetésekre kerül sor. A törvény mércéjével fogunk mérni, de nem fogunk nagyobb jelentőséget tulajdonítani az ilyen eseteknek, mint amilyet megérdemelnek".

Adevarul: Ostoba a törvény

A legtekintélyesebb román politikai napilap, az Adevarul ezzel szemben szomorúnak nevezte, hogy "Nastase örül egy ostobaságnak". A lap ugyanis "világos, de ostoba törvénynek" tartja azt a most végrehajtási utasításokkal felmelegített 1994-es román jogszabályt, amely tiltja az idegen himnuszok éneklését, s amely ellen tiltakozva az SZKT-küldöttek a szabálysértést tudatosan vállalva elénekelték a magyarok himnuszát.

- Nem a magyaroktól kell félteni Románia jelképeit, hanem "a politikai tőkére éhes demagógoktól", "a román parlamentben helyet foglaló és máról holnapra meggazdagodott szélhámosoktól és csalóktól", akik nemzetiségi hovatartozásuktól függetlenül lépten-nyomon meggyalázzák Románia jelképeit - mutatott rá a román lap.