Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A román király visszakéri nyári kastélyát

2001.08.14. 15:13
Vegyes érzésekkel fogadták a román politikusok a volt román király ama kérését, hogy szolgáltassák vissza neki a román turizmus ékkövének számító Peles kasélyt. A királlyal nemrég kibékült román államfő tartózkodik mindennemű kommentártól. A Nagy-Románia párt szégyenteljes kérés a volt király igénye, míg Bukarest főpolgármestere szerint "senki sem fogja hátán kivinni az országból a kastélyt".

I. Mihály volt román király augusztus 7-én nyújtotta be Szinaja város polgármesteri hivatalában kérvényét, melyben a Peles kastélyt, az épület környékén lévő kisebb épületeket és a megyében szétszóródva található földterületeket kéri vissza a román államtól. A király nemrégiben békült ki a mostani újkommunista vezetéssel és Ion Iliescu államfővel is. A jelenlegi köztársasági elnök és a volt koronás fő együtt mutatkoztak különböző társadalmi eseményeken, kettejük egységét pedig a román ortodox egyház vezetőjének, Teoctist pátriárkának a jelenléte is erősítette.

A román király és az államfő barátsága

A Peles kastély
A Bucegi hegység lábánál található Szinaja várost találta I. Károly (I. Mihály dédnagyapja) legmegfelelőbbnek arra, hogy nyári rezidenciát építessen. A munkálatok 1873-ban el is kezdődtek és a hivatalos felavatást 1888. október 7-én meg is ejtették. A kastélyt a német reneszánsz szellemében építették fel. A kommunista hatalom érintetlenül megőrizte az épületeket és 1953-tól múzeumként látogatható. 1989 után a román állam 30 milliárd lejes (300 millió forint) beruházással restaurálta a kastélyt. Szinaja látogatott turistaközpont: a síparadicsomban a kastély különleges látnivalónak számít.
A román államfő az új barátsághoz hűen nem kommentálta a volt király kérését, a kormány pedig csütörtöki ülésén vizsgálja meg: jogosult-e I. Mihály volt uradalmi kastélyának visszaszerzésére. A kormány egyébként külön törvényben szeretné rendszerezni a volt román király hagyatékának kérdését. A király két romániai kastélyát visszakapta: a soborsinit múltévben, a bukaresti Erzsébet palotát pedig idén.

A Bourbonok sem kérték vissza Louvre-t

A helyzetet legjobban Razvan Teodorescu kulturális miniszter jellemezte: noha az ingatlanra valóban jogot formálhat a volt király nagyszerű gesztus lenne részéről, ha azt a nagyértékű történelmi épületet a román nép birtokában hagyná. "A Bourbon család sem kérte vissza soha a Louvre palotát" - tette hozzá. A miniszter szerint így sem biztos, hogy a király visszakapja a kastélyt, hiszen a korabeli pletykák szerint a család nem fizette ki az örökösödési adókat. A miniszter úgy véli, hogy a fél évszázada múzeumként létező kastély továbbra is múzeumként kell működnie.

"Szégyenteljes kérés"

'Senki sem fogja hátán kivinni az országból'
A mérsékelt reakciók mellett kiemelkednek a kicsit furcsább fogalmazásúak - melyek a román vezércikkírók szerint a politikus osztály felelőtlenségét és politikai tapasztalatának hiányát bizonyítja. Így a Nagy-Románia Párt első alelnöke, Corneliu Ciontu szerint "szégyenteljes kérés" visszaigényelni egy nemzeti örökséghez tartozó épületet, és hogy a volt király nem volt jelen "mikor a jóérzés osztogatták". A párt alelnöke szerint a király gesztusa kapzsiságának bizonyítéka.

A Demokrata Párt elnöke és Bukarest főpolgármestere, Traian Basescu szerint a Peles kastély visszaszolgáltatásának ügyét bármely állampolgár kéréséhez hasonlóan kellene kezelni. A pártelnök érdekesen fogalmazott: "itt marad a Peles kastély és a Magheru út és a Bran kastély is, senki sem fogja hátán kivinni az országból".