Auguszta
-7 °C
0 °C

Iliescu és pártja fölényesen vezet

2000.10.24. 10:21
Négyen jelezték idáig hivatalosan és jogilag szabályosan, hogy Románia államfői tisztségéért harcba szeretnének szállni. Frunda György, az RMDSZ államfőjelöltje kedden délben viszi el a Központi Választási Irodához és az Alkotmánybírósághoz a jelölését támogató aláírásokat. A közvélemény-kutatások előrejelzései nem változnak: a jelenlegi ellenzék, Ion Iliescu és posztkommunista pártja győzelmét ígérik.

Frunda György a hivatalos RMDSZ államfőjelölt
Ion Iliescu a Románia Társadalmi Demokrácia Párt jelöltje és Theodor Stolojan a Nemzeti Liberális Párt által támogatott induló már szombaton elvitték a Központi Választási Irodához és az Alkotmánybírósághoz a jelölésükhöz szükséges aláírásokat, Teodor Melescanu a Szövetség Romániáért Párt (SZRP) jelöltje, illetve Mugur Isarescu független jelölt hétfőn regisztrálták a választásokon való részvételt.

Frunda György, az RMDSZ államfőjelöltje helyi idő szerint kedden déli 12 órakor tette le az összegyűlt 315 ezer támogató aláírást a Központi Választási Irodánál és az Alkotmánybíróságnál - tájékoztatta az Indexet Takács Csaba, az RMDSZ országos választási stábjának vezetője. Kedd déltől tehát hivatalosan is államfőjelöltje van az RMDSZ-nek.

Frunda az ötödik a szavazócédulán

A szavazócédulákon a jelöltek neve jelentkezésük sorrendjében szerepel majd, így Frunda György neve az ötödik helyre kerül. A jelöléseket október 26-án éjjel 12 óráig lehet megtenni, ám elképzelhető hogy a tizennyolc államfőjelölt közül a 100 ezerről 300 ezerre megnövelt szükséges támogató aláírások miatt ennél kevesebben fognak indulni.

Marian Munteanu, aki a román Orbán Viktor szeretett volna lenni, már jelezte: nem indul az államfői tisztségért indított versenyben, miután az őt támogató, nacionalista pártokból álló Nemzeti Szövetség nem teljesítette ama ígéretét, hogy a párt parlamenti listáin indulók egyharmada fiatal legyen.

Iliescu jelölése ellen óvást nyújtottak be

A pitesti származású Claudiu Paun hétfőn óvást tett Ion Iliescu államfői jelölése ellen az Alkotmánybíróságnál, arra hivatkozva, hogy a jelöltet már kétszer választották államfőnek, az alkotmány pedig csak kétszeri megválasztást engedélyez. Ion Iliescut azonban az alkotmánymódosítás után kiírt választások után választották meg másodszor államfővé, és az Alkotmánybíróság egy 1996-ban megfogalmazott hasonló óvást már visszautasított.

Az RTDP vezet

Ion Iliescu és a technika. Verhetetlenek?
Behozhatatlannak tűnik Ion Iliescunak és pártjának előnye - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet vasárnap hozott nyilvánosságra a megrendelő, a Szabadságért és Fejlődésért Román Szövetség nevű civil szervezet. A felmérés egyedisége abban rejlik, hogy a munkában három neves romániai közvélemény-kutató intézet is részt vett.

A felmérés szerint Ion Iliescura a biztosan szavazók 47 százaléka voksolna. Nagyon szoros a verseny a második helyért: Mugur Isãrescura 15 százalék, Theodor Stolojanra 13 százalék, Corneliu Vadim Tudorra pedig 11 százalék szavazna. A harmadik helyen Frunda György, Petre Roman és Theodor Melescanu osztozkodik 4 százalékkal. Nagy a bizonytalanok száma: a megkérdezettek 30 százaléka nem tudja, kire szavazna, vagy egyáltalán elmegy-e szavazni.

A pártok közt az RTDP továbbra is fölényesen vezet: a megkérdezettek 52 százaléka szavazna Iliescu pártjára. Második helyen a Nemzeti Liberális Párt és a Nagy-Románia Párt áll 11 százalékkal, őket a Román Demokratikus Konvenció 2000 követi 7 százalékkal. Mind a Demokrata Pártra, mind az RMDSZ-re a megkérdezettek 6-6 százaléka szavazna. A Szövetség Romániáért épp eléri a pártok számára kötelező 5 százalékot. A Román Nemzeti Egységpárt és a Román Nemzeti Párt alkotta Nemzeti Szövetségben a választók alig 1 százaléka bízik. A megkérdezettek 29 százaléka bizonytalan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!