Rumsfeld nem hallgatott stratégáira

2003.03.30. 04:08
A Pentagon tervezői nagyobb haderőt, a hadműveletek irányítója későbbi kezdést javasolt. Donald Rumsfeld azonban "olcsó háborút" akart. A védelmi minisztérium stratégái szerint már csak abban bízhatnak, hogy a harcoló alakulatok kitartanak az erősítés megérkezéséig.
Rendre figyelmen kívül hagyta a Pentagon tervezőinek tanácsait Donald Rumsfeld - jelentette a New Yorker című amerikai havilap. A magazin hétfőn megjelenő számában közlésre kerülő riport szerint a védelmi minisztérium stratégái nagyobb haderőt tartottak szükségesnek az Irak elleni támadás végrehajtásához. Rumsfeld azonban legkevesebb hatszor szólalt fel a csapatlétszám csökkentése érdekében - végül sikerrel.

Miniszter a slamasztikában

"Úgy hitte, hogy mindenkinél jobban tudja. Ő hozta meg a döntéseket" - nyilatkozta a New Yorkernek egy a neve elhallgatását kérő magas rangú védelmi minisztériumi stratéga. "Rummy maga keveredett bele a slamasztikába, mert nem akart túlzott szárazföldi jelenlétet" - mondta.

A magazin információi szerint Rumsfeld még Tommy Franks tábornokot, a hadműveletek irányítóját is felülbírálta. Bár Franks megvárta volna, hogy a Törökország ellenállása miatt északon hasznavehetetlenné vált hatvanezer katonát átszállítsák Kuvaitba, a védelmi miniszter a támadást javasolta. A New Yorkernek nyilatkozó stratégák szerint Rumsfeld alulbecsülte az iraki ellenállást is. "Olcsó háborút akart" - idézte a Pentagon több munkatársa is Rumsfeldet.

Problémás kapcsolat

A Pentagon hivatalosan nem kívánta kommentálni a cikk állításait.

Rumsfeld és a vezérkar kapcsolata "problémás" - állítja a lap, hozzátéve ugyanakkor, hogy a védelmi minisztert rendkívül szoros szálak kötik a különleges alakulatokhoz.

Bár a miniszter szerint a hadműveletek jól haladnak, a New Yorkernek nyilatkozó stratégák szerint ennél "képlékenyebb" a helyzet. A hadsereg nagyrészt ellőtte Tomahawk cirkálórakétáit és a repülőgép-hordozók kezdenek kifogyni a precíziós bombákból is - írja a magazin. "Az egyetlen reményünk, hogy a csapatok kitartanak az erősítés megérkeztéig" - idézi a New Yorker a védelmi minisztérium tervezőit.  • Tippek
  • Bankszámla