Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Erős földrengés Salvadorban, Szumátrán és Görögországban

2001.02.14. 09:09
Pontosan egy hónappal a nagy pusztítást végző földrengés után újabb, mozgások rázták meg El Salvadort. A legfrisebb jelentések szerint a Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengésnek 237 halálos áldozata és 1500 sebesültje van. Szerda reggel rendkívül erős földrengést tapasztaltak Szumátra szigetén is, de áldozotokról egyelőre nem érkeztek jelentések. A rengés epicentruma Indonézia fővárosától, Jakartától 400 kilométerre nyugatra az óceánban volt. Görörgországot szerda reggel két kisebb erejű rengés rázta meg, áldozatokról azonban itt sem érkezett hír.
A földrengés epicentruma a fővárostól San Salvadortól 15 kilométerre délre - a helyi idő szerint kedd reggel - volt, a természeti csapás a BBC legfrisebb jelentése szerint mintegy 237 halálos áldozatot és több mint 1500 sebesültet követelt. A pusztító földrengés legjobban az ország középső részén lévő San Vincente, La Paz és Cuscatlan megyéket sújtotta. Salvador elnöke, Francisco Flores a sebesültek ellátására és az esetleges túlélők megtalálására azonnal mentőalakulatokat és katonai helikoptereket indított a térségbe.

Káosz és pánik Salvadorban

A Cojutepeque nevű város közelében lévő kistelepülés, Candelaria iskolájában öt gyermek és tanáruk lelte halálát, amikor rájuk dőlt az épület és további tizenöt diák halt meg a lezúdoló romok alatt. Az összeomlott épületek és a hegyekből lezúduló kövek káosz okoztak Los Chorrosban és La Leonaban is. San Salvadorban bezárták a repülőteret, az iskolákat és a hivatalokat, valamint nem lehet közlekedni a pán-amerikai autópályán sem.

Szumátrán senki nem sérült meg

Erős földrengés rázta meg szerda hajnali fél háromkor Szumátra szigetét is, ahol a tavaly júniusban történt rengés következtében több mint százan haltak meg. A mostani földrengés az első jelentések szerint halálos áldozatot nem követelt. Az ausztráliai szeizmológusok jelentése szerint a Richter-skála szerinti 7,3-as rengés epicentruma Indonézia fővárostól, Jakartától 400 kilométerre nyugatra, Bengkulu városától 21 kilométerre délre az óceánban volt. Az indonéziai hatóságok ezzel szemben jóval gyengébb, csak mintegy 5,0-ás rengésről beszélnek. A földrengés érezhető volt Bangkulu tartományban és Jakartában is.

Kétszer mozdult meg a föld Görögországban

Szerdán hajnali hatkor több kisebb földmozgást észleltek Athénban, azonban a 3,5-3,8-as erősségű rengések áldozatot nem követeltek. A görög fővárosban bekövetkezett földrengés epicentruma egybeesett az 1999-es szeptemberi földmozgáséval, amelyben 143 ember vesztette életét. Ezt követően két órával megmozdult a föld Athéntól 340 kilométerre északnyugatra, a Ión-tenger egyik szigetének közelében is.