Emőke
-4 °C
9 °C

A magyar magánegyetem bezárását követelik

2001.11.22. 08:49
A Sapientia erdélyi magyar magánegyetem bezárását követelték a Hargita és Kovászna megyében működő román kulturális és civil szervezetek a helyi román sajtóban közzétett közleményükben.
A két székelyföldi megyében élő románok állítólagos hátrányos helyzetét folyamatosan napirenden tartó 11 román szervezet legújabb tiltakozó közleményéről már régebben hírt adott a román központi sajtó, de maga a dokumentum csak szerdán látott napvilágot a román tájékoztatási minisztérium támogatásával megjelenő helyi román sajtóban.

A tiltakozás szerint "Románia első magyar nyelvű magánegyeteme rendezvényeivel két hónap alatt felfedte céljait, amelyekért létrehozták".

A közlemény az egyetem csíkszeredai kirendeltségének első tudományos tanácskozását, a II. Székelyföld konferenciát kifogásolta, mivel azon - a tiltakozók szerint - arra a következtetésre jutottak, hogy "Hargita és Kovászna megyének minden adottsága megvan ahhoz, hogy független európai régióvá alakuljon".

A másik sérelmezett rendezvény a Duna Televízió Hagymakupolás honfoglalás című filmjének bemutatója volt. Az aláírók szerint "a film megtekintése után a jelenlévők nagyméretű megmozdulások, tüntetések, sztrájkok szervezését javasolták, hogy ily módon tiltakozzanak Erdélynek az ortodox egyház révén történő elrománosítása ellen".

A közlemény felkérte az illetékes szerveket, hogy lépjenek közbe a nyilvánvalóan románellenes akciók leállítása érdekében. Felszólította a román oktatási minisztériumot, vizsgálja ki a Sapientia eddigi tevékenységét és rendelje el az egyetem működési engedélyének visszavonását, illetve javasolja akkreditációja megtagadását.

A II. Székelyföldi konferencia azt követően váltott ki felháborodást Romániában, hogy Vasile Puscas, Románia EU-főtárgyalója - a Duna Televízió beszámolójára hivatkozva - elutasította azt a következtetést, miszerint a székelyföldi térség önállóan csatlakozhatna az Európai Unióhoz.

A konferencia semmi ilyen végkövetkeztetésre nem jutott, a vitatott megállapítás a vitában hangzott el, az egyik hozzászóló beszédében.

A Hagymakupolás honfoglalás című dokumentumfilmjét már az év elején bemutatta a Duna Televízió, s idén nyáron közönségtalálkozó keretében levetítették Sepsiszentgyörgyön is. A filmre csak akkor figyelt fel a román sajtó, amikor összefüggésbe lehetett hozni a Sapientia egyetemmel.

Lányi Szabolcs, az egyetem dékánja az MTI-nek elmondta, hogy a film bemutatója nem a Sapientia rendezvénye volt, azt az egyetem csíkszeredai ingatlanját fenntartó Hotel Hargita 2000 Rt. szervezte.

A magyar költségvetési támogatásból alapított Sapientia erdélyi magyar tudományegyetem idén nyitotta meg kapuit. A kolozsvári ünnepélyes tanévnyitón részt vett Vasile Dincu, a román kormány nemzeti kisebbségekért is felelős tájékoztatási minisztere, a csíkszeredai ünnepséget pedig megtisztelte jelenlétével Ecaterina Andronescu román oktatási miniszter.

A román miniszter asszony akkor kijelentette, hogy a román kormány "a lehető leghamarabb" elfogadja az egyetem ideiglenes működési engedélyéről szóló rendeletét. Az azóta eltelt lassan két hónapban a kormány nem foglalkozott a kérdéssel, s erre hivatkozva a román nacionalista sajtóban már megjelentek az első írások, amelyek a magyar egyetem "törvénytelen működését" kérték számon a kormányon.