Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Házkutatás Sarkozy ügyvédjénél

2007.05.11. 18:03
Házkutatást tartottak Nicolas Sarkozy megválasztott francia elnök ügyvédjének párizsi irodájában pénteken a Clearstream-ügy néven elhíresült rágalmazási botránnyal összefüggésben, a Le Canard Enchainé című francia szatirikus hetilap szerkesztőségébe azonban nem jutott be a hasonló céllal érkezett vizsgálóbíró.

A Clearstream-ügyben nyomozó vizsgálóbírók egyike, Francoise Desset egy igazságügyi szakértő kíséretében kereste fel Sarkozy ügyvédjének, Thierry Herzognak az irodáját, ahol rövid ideig házkutatást tartott. A bíró, aki jelenleg a nyomozás során titkosnak minősített, a sajtóban mégis megjelent dokumentumokat kiszivárogtató forrást próbálja kideríteni, azt ellenőrizte, hogy küldhettek-e ilyen iratokat az ügyvéd faxgépéről a politikai-pénzügyi botrányt nagy terjedelemben tálaló Le Canard Enchainé című hetilapnak - mondta egy neve elhallgatását kérő igazságügyi illetékes.

Nem az ügyvéd gépéről faxoltak

A bíró "megállapította, hogy a szóban forgó dokumentumokat erről a gépről nem továbbíthatták" - jelentette ki Herzog ügyvéd, aki provokációnak nevezte a történteket, amellyel véleménye szerint az öt nap múlva hivatalba lépő új elnök helyzetét igyekeznek destabilizálni. Nicolas Sarkozy környezetéből nem kívántak kommentárt fűzni az ügyvédi irodában tartott vizsgálathoz.

A szatirikus hetilaphoz ugyancsak házkutatási céllal érkezett Thomas Cassuto vizsgálóbíró azonban hiába ment el a Le Canard Enchainéhez, miután az újságírók nem voltak hajlandók átadni a szerkesztőségi terem kulcsát. "A bíró egy bizonyos dokumentumot keresett és a főszerkesztő közölte, hogy nincs nálunk" - közölte az újság egyik illetékese.

Rondot tábornok feljegyzései

A hetilap szerint a kérdéses dokumentum egy feljegyzés, amelyet Philippe Rondot tábornok, a francia titkosszolgálat volt magas rangú tisztségviselője és a Clearstream-ügy kulcstanúja készített. A feljegyzésben arról írt, hogy Jacques Chiracnak létezik egy állítólagos titkos bankszámlája Japánban, amit a leköszönő elnök mindig is tagadott. A bíró, aki egy iratot mégis magával vitt, nem közölte a meghiúsult házkutatás célját.

Louis-Marie Horeau, a lap egyik vezetője leszögezte: a szerkesztőség jogellenesnek tekinti a házkutatást, amely ellentétes az európai emberi jogi konvencióval. Ez utóbbi tilt minden ilyen hatósági lépést sajtócégeknél.

Oknyomok

A 92 éves Le Canard Enchainé évtizedek óta a legnépszerűbb szatirikus újság Franciaországban. Oknyomozó cikkeivel számos politikai és gazdasági botrányt robbantott már ki, éppen ezért gyakran kerül szembe a mindenkori hatalommal is. Legutóbbi, szerdán megjelent számának címlapján Sarkozy általános nemtetszést kiváltó máltai "nyaralását" kritizálta.

A francia csúcsvezetést megrázó Clearstream-botrány középpontjában egy utóbb hamisnak bizonyult lista áll, amely több mint 800 közéleti személyt - köztük Nicolas Sarkozy akkori belügyminisztert - kevert abba a gyanúba, hogy a luxemburgi Clearstream pénzintézeten keresztül tisztára mosta francia fregattok 1991-es tajvani eladásából származó "jutalékát". Sarkozy visszautasította a vádat és karrierje kettétörésére szőtt politikai mesterkedés áldozatának tekinti magát az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!