Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Saron már a karját lengeti

2006.01.09. 14:24
Hétfőn korán reggel Ariel Saron orvosai megkezdték a miniszterelnök felébresztését a mesterséges kómából. Már képes saját erejéből a légzésre, megmozdította jobb karját és lábát is, de állapota még mindig válságos, adta hírül a Haaretz.

Ahogy csökkentették a mesterséges kómát fenntartó altatók adagolását, erős életjeleket mutatott Ariel Saron. A kormányfő rögtön magától kezdett lélegezni és orvosai jelentése szerint jobb karját és lábát is a magasba lendítette. A jeruzsálemi Hadassza kórház ideggyógyászati részlegének vezetője, Felix Umanszki hétfő délután a CNN-nek elmondta, hogy a miniszterelnök állapota még mindig válságos. Ha állapota javul, hamarosan kinyithatja a szemét, de fennáll az a lehetőség is, hogy az orvosok ismét Saron mélyaltatására kényszerülnek.

A bíztató jelek ellenére kezelőorvosai továbbra is lélegeztetőgépen tartják, mondta el Slómó Mor-Jószéf, a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem kórház igazgatója hétfő délelőtt.

Ariel Saron izraeli kormányfőt mélyaltatásban tartották orvosai azok után, hogy múlt héten szerdán újabb agyvérzésen esett át. A közelmúltban összesen három agyműtétet kellett végezni a miniszterelnökön. A vasárnap készült CT-vizsgálat után kezelőorvosai úgy döntöttek, hogy hétfőn reggel elkezdik felébreszteni a mesterséges kómából.

Az izraeli Channel One televízió beszámolója szerint az orvosok fokozatosan csökkentik a nyugtatók mennyiségét. Ha Saron perceken belül magához tér, várhatóan újra altatják további 24 órára.

Hétfő estére várható az orvosok beszámolója arról, hogy a miniszterelnök agya milyen mértékben károsodott a két agyvérzés és a három, órák hosszat tartó műtét után.

A korábbi híradások arról számoltak be, hogy Saron agyának jobb féltekéje károsodott legnagyobb mértékben, így várhatóan problémái lesznek majd a beszéddel és teste bal oldalának mozgatásával. Szakértők szerint a kormányfőnek minimális az esélye arra, hogy visszatérjen novemberben alapított pártja, a Kadima (Előre) élére, és aktív szerepet vállaljon a politikai közéletben.

Politikai térkép Saron nélkül

Az izraeli törvényeknek megfelelően a kormányfői feladatokat jelenleg Ehud Olmert látja el. Megbízatása 100 napra szól, utána feloszlik a kormány, és a parlament két héten belül új kormányt választ.

Saron váratlan betegsége belpolitikai káoszt teremtett Izraelben. A március 28-i parlamenti választások legnagyobb esélyese ugyanis a Saron alapította, centrista Kadima párt. A múlt hét végén készült közvélemény-kutatások még mindig a Kadima sikerét vetítették előre, azonban rövidesen légüres tér keletkezhet a centrumban. Szakértők szerint nehéz lesz olyan vezetőt találni a Kadima élére, aki Saronhoz hasonló karizmatikus személyiségként képes volna összefogni a még gyerekbetegségekkel küszködő párt tagjait.

A békefolyamat ezzel veszélybe kerülhet, hiszen így jó eséllyel startol majd a miniszterelnöki posztra Binjamin Netanjahu, a Likud párt frissen megválasztott vezetője. Netanjahu ellenzi az egyoldalú kivonulást a megszállt területekről, sőt esetében még az is kérdéses, hogy egyáltalán hajlandó-e tárgyalóasztalhoz ülni a palesztinokkal.