Gerzson
-3 °C
2 °C

Labilis vagy erős Ariel Saron?

2005.12.20. 12:54
Ariel Saron kedden délelőtt hagyta el a kórházat azok után, hogy vasárnap enyhe szélütés érte. Egészségének megingása komoly vihart kavart az izraeli belpolitikában a parlamenti választások előtt alig több, mint három hónappal.

Ariel Saron kedden délelőtt hagyhatta el a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem kórházat, azok után, hogy vasárnap enyhe szélütés érte, írja a Haaretz. A miniszterelnök kijelentette, hogy betegsége nem fogja befolyásolni munkáját. „Itt az ideje, hogy visszatérjek dolgozni, haladnunk kell előre” – mondta, utalva újonnan alakított párjának nevére, ami az Előre (Kadima) névre hallgat.

„A szélütés nem hagy maga után semmiféle károsodást” – magyarázta Tamir Ben-Hur, a kórház neurológiai osztályának főorvosa. „Nagy esély van arra, hogy a betegség nem újul ki. Egy rövid, néhány napos pihenés után visszatérhet minden a normális kerékvágásba” – tette hozzá.

Esélylatolgatások

Saron betegsége maitt találgatások kezdődtek a Kadima párt jövőjével kapcsolatban, hiszen Izrael új parlamentet választ március 28-án. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Saron alapította Likud párt hétfőn tartotta elnökválasztását 130 ezer tagjának részvételével azok után, hogy Saron kilépett a pártból, helyére kellett új vezetőt találni. A Likud új elnöke Benjamin Netanjahu lett.

A Saron nevével fémjelzett Kadima párt eddig rendkívül sikeresnek tűnt, azonban a 77 éves vezető egészségének megingása átalakíthatja a politikai térképet, vagy legalábbis még egy jó darabig központi kérdés maradhat, írja a New York Times.

„Az igazi dilemma ebben a helyzetben az, hogy a Kadima egy személyre épült párt, aminek hátrányával jobb mihamarabb szembesülni” – mondta el Asher Arian az Izraeli Demokrácia Intézet politológusa. Arian elismeri, hogy a Likudból és a Munkapártból is számos nagy név Saron Kadima pártjához igazolt, de „egyikük sem olyan népszerű, mint Saron”, írja a New York Times. Arian hozzátette, hogy „a választásokig még több mint három hónap van, addig még bármi történhet”.

Nahum Barne publicista a Jediot Ahronot című lapban hangsúlyozta, hogy Saronnak egy választása maradt, erőteljesen kell kampányolnia, hogy bebizonyítsa az embereknek, még mindig energikus és felkészült a küzdelmekre.

A közvélemény bizakodó

A Maariv című újság kedden közzétett közvélemény-kutatása ennek ellentmond. Az eredmények a Kadima további erősödését mutatták, azaz ha ma lennének a választások, az eddigi legtöbb, azaz 42 parlamenti mandátumot szereznének, míg az Amir Perec vezette Munkapárt 22-t, Netanjahu Likud pártja pedig csak 13-at. Az eredmények azért is érdekesek, mert az egy héttel korábbi közvélemény-kutatás a kezdeti sikerek után visszaesést mutatott a Kadima népszerűségében. A Jediot Ahronot című lap felmérése is hasonló eredményeket mutatott, további érdekesség, hogy az általuk megkérdezettek 91 százaléka azt mondta, hogy Saron szélütése egyáltalán nem befolyásolja majd őket a szavazáskor.

A Munkapárt már most jelezte, hogy a kampány során nem használják fel Saron egészségi állapotának kérdését, és nem követelik majd, hogy tegyék nyilvánossá a kórházi dokumentumokat. Azt is hozzátették, hogyha mégis felhasználnák, az bumerángként hatna vissza rájuk is. Feltételezik mindenkiről, hogy pontosan értik a téma jelentőségét, vagyis egy labilis vezetésű párt hatalmának veszélyét, írja a Haaretz.

A gonosz vérrög

Arie Eldad, aki jelenleg parlamenti képviselő és a hadsereg volt főorvosa elmondta: „Valaki, aki 78 éves, túlsúlyos, nehezen kap levegőt és szélütése volt, alkalmatlan egy ország vezetésére”. Eldad úgy oldaná meg a helyzetet, hogy egészségügyi beszámolóra kötelezné a miniszterelnököt, nehogy az ország sorsa egy milliméter nagyságú vérrögön múljon.

Aszaf Sariv, Saron sajtótanácsadója válaszában elmondta, hogy „egyik pártnak sincs stabil második embere, így a Kadima lesz az első, ahol hamarosan megnevezik Saron helyettesét.”