Olga, Liliána
20 °C
35 °C

'Franciaország nem antiszemita'

2004.07.19. 13:19
A francia zsidószervezetek is elhatárolódtak Ariel Saron a zsidóság mihamarabbi kivándorlását sürgető nyilatkozatától. A francia külügyminisztérium magyarázatot vár, a sajtó szerint Saron a palesztinbarátként elkönyvelt kormányt próbálta gyengíteni.
Nagy felháborodást váltott ki Franciaországban Ariel Saron a zsidók kivándorlását sürgető nyilatkozata. Az izraeli kormányfő szerint a világ zsidóságának mihamarabb Izraelbe kellene vándorolnia. Saron különösen sürgetőnek látta a franciaországi helyzetet, tekintettel az antiszemita támadások megsokasodására.

Megengedhetetlen sértések

A francia külügyminisztérium vasárnap esti közleményében elfogadhatatlannak nevezte Saron nyilatkozatát, és magyarázatot követelt az elhangzottakra. Az izraeli kormányfő szavai "megengedhetetlenek, elfogadhatatlanok, sőt, mi több, meggondolatlanok" - mondta az Europe-1 rádiónak adott nyilatkozatában Jean-Louis Debré, a francia nemzetgyűlés elnöke.

A franciaországi zsidó szervezetek szintén nemtetszésüknek adtak hangot az izraeli kormányfő kijelentései miatt. "Saron olajat önt a tűzre, és ez elfogadhatatlan" - mondta Richard Prasquier, a franciaországi zsidó intézetek képviselője.

Gyengítenék a palesztinbarátokat

A francia sajtó kommentárjaiban "megszégyenítőnek" nevezte Saron nyilatkozatát, melynek célja a Figaro szerint a palesztinbarátnak tartott párizsi kormány befolyásának gyengítése volt. A támadás a lap szerint kétszeresen méltatlan, mert "Franciaország nem antiszemita és mert Saron is tudja, hogy Franciaország nem antiszemita".

A párizsi belügyminisztérium adatai szerint több rasszista és idegenellenes támadást követtek el Franciaországban 2004. első fél évében, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az első félévben 510 antiszemita kilengést regisztráltak az országban, míg tavaly egész évben 593-at. Franciaországban él Nyugat-Európa legnagyobb, hatszázezres zsidó közössége.