Olivér
4 °C
8 °C

'Franciaország nem antiszemita'

2004.07.19. 13:19
A francia zsidószervezetek is elhatárolódtak Ariel Saron a zsidóság mihamarabbi kivándorlását sürgető nyilatkozatától. A francia külügyminisztérium magyarázatot vár, a sajtó szerint Saron a palesztinbarátként elkönyvelt kormányt próbálta gyengíteni.
Nagy felháborodást váltott ki Franciaországban Ariel Saron a zsidók kivándorlását sürgető nyilatkozata. Az izraeli kormányfő szerint a világ zsidóságának mihamarabb Izraelbe kellene vándorolnia. Saron különösen sürgetőnek látta a franciaországi helyzetet, tekintettel az antiszemita támadások megsokasodására.

Megengedhetetlen sértések

A francia külügyminisztérium vasárnap esti közleményében elfogadhatatlannak nevezte Saron nyilatkozatát, és magyarázatot követelt az elhangzottakra. Az izraeli kormányfő szavai "megengedhetetlenek, elfogadhatatlanok, sőt, mi több, meggondolatlanok" - mondta az Europe-1 rádiónak adott nyilatkozatában Jean-Louis Debré, a francia nemzetgyűlés elnöke.

A franciaországi zsidó szervezetek szintén nemtetszésüknek adtak hangot az izraeli kormányfő kijelentései miatt. "Saron olajat önt a tűzre, és ez elfogadhatatlan" - mondta Richard Prasquier, a franciaországi zsidó intézetek képviselője.

Gyengítenék a palesztinbarátokat

A francia sajtó kommentárjaiban "megszégyenítőnek" nevezte Saron nyilatkozatát, melynek célja a Figaro szerint a palesztinbarátnak tartott párizsi kormány befolyásának gyengítése volt. A támadás a lap szerint kétszeresen méltatlan, mert "Franciaország nem antiszemita és mert Saron is tudja, hogy Franciaország nem antiszemita".

A párizsi belügyminisztérium adatai szerint több rasszista és idegenellenes támadást követtek el Franciaországban 2004. első fél évében, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az első félévben 510 antiszemita kilengést regisztráltak az országban, míg tavaly egész évben 593-at. Franciaországban él Nyugat-Európa legnagyobb, hatszázezres zsidó közössége.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?