Lehel
17 °C
27 °C

Kaliforniában 'R'-rel kezdődik az ábécé

2003.08.12. 11:16
Kaliforniában kisorsolták, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek nevei a kormányzóválasztás listáján. A szisztéma kedvezhet a legnépszerűbb jelöltnek, Arnold Schwarzeneggernek, mert neve jóval előrébb került a sorban a "véletlenszerű ábécének" köszönhetően.
Az október 7-i kaliforniai kormányzóválasztáshoz hivatalosan is kisorsolták az angol ábécé betűinek sorrendjét. Ez alapján a választási ábécé az R, W és a Q betűkel kezdődik. Kaliforniában minden választásnál az úgynevezett "véletlenszerű ábécét" használják, hogy minden jelöltnek egyenlő esélyt biztosítsanak. Egy 1975-ös bírósági döntés alapján ugyanis alkotmányellenes a hagyományos ábécé rendjének megfelelően szerepeltetni a jelöltek nevét a szavazólapokon. Statisztikai vizsgálatok szerint ugyanis a bizonytalan szavazók közel öt százaléka a listán előrébb szereplő neveket választja.

Jól jöhet

Elemzők szerint ez akár jól is jöhet a kormányzójelöltek népszerűségi listáját vezető Arnold Schwarzeneggernek, mert az angol ábécében tizenkilencedik helyen álló S betűt tizenegyediknek sorsolták ki, jelentette a CNN.

195 jelölt

A legfrissebb adatok szerint 195 ember jelöltette magát a kormányzóválasztásra. Közülük kilencvenhat ember jelölését elfogadták, kilencvenkilenc jelölt beadványa azonban még vizsgálat alatt áll. Ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen, 3500 dollár regisztrációs díjat kell befizetni, és hatvanöt regisztrált szavazó aláírását kell bemutatni.

Davis: Pénzpazarlás

Az október 7-én esedékes kaliforniai kormányzóválasztáson az emberek először is arról döntenek, hogy visszahívják-e a jelenlegi demokrata kormányzót, Gray Davist. Ha visszahívják, akkor a kaliforniaiak 195 jelölt közül választhatnak. A szavazás során az egyszerű többség dönt: a nyertes töltheti ki Davis hivatali idejének fennmaradó három évet. Davis szerint az egész választási procedúra csak arra jó, hogy "megzavarjon nyolcmillió embert, és kidobjanak hetvenmillió dollárt az ablakon".