Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Schwarzeneggert tartják a legideálisabb jelöltnek

2003.08.11. 11:07
Pillanatnyilag Arnold Schwarzenegger a legnépszerűbb a kaliforniai kormányzójelöltek közül. A megkérdezettek több mint fele úgy vélekedett, a színész többet tehet az államért, mint a hivatásos politikusok. Ellenfelei azonban égen-földön keresik azt a felvételt, amin a színész állítólag molesztál egy riportenőt.
A vásárnap közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint Arnold Schwarzenegger a legnépszerűbb a kaliforniai kormányzóválasztás jelöltjei közül: a megkérdezettek 42 százaléka őt tartja az ideális jelöltnek. Az összes válaszadó 73 százaléka azt állította, hogy Schwarzenegger komolyan gondolja a jelölést, csak 23 százalék vélekedett úgy, hogy ez is csak showelem. Emellett 52 százalékuk szerint Schwarzenegger jobb munkát végezne, mint a hivatásos politikusok.

A legismertebb jelöltek közül a második helyen a demokratapárti Cruz Bustamante áll 22 százalékkal. A republikánus Bill Simon a harmadik 13 százalékkal.

Davis Clintonban bízik

Kaliforniában október 7-én tartják a kormányzóválasztást, ahol akár 150 jelölt neve is szerepelhet a listán. A Gray Davis demokrata kormányzó visszahívása esetén Schwarzeneggernek elég az egyszerű többség is a kormányzói tisztség elnyeréséhez. Davis munkájával a demokrata jelölt sem elégedett, ennek ellenére Davis úgy nyilatkozott, hogy ő "október 8-án is kormányzó lesz". A politikus Bill Clinton exelnök segítségét is kérte, hogy látogatásával nyújtson támogatást - jelentette a CNN.

A leggazdagabb

Bár ez nem volt kötelező, Arnold Schwarzanegger egy 63 oldalas, részletes vagyonbevallást adott be, részvényei, ingatlanai, és cégei mellett kisebb ajándékokat is felsorolt. Ez utóbbiak között volt például egy doboz szivar (250 dollár értékben), és egy körülbelül ezer dollár értékű robotkoponya a Terminátor 3 című filmből. A színész 2000-ben 31 millió dollárnál is többet keresett, ebből 8,5 milliót fizetett be jövedelemadóként, 2,6 milliót pedig állami adóként. Abban az évben Schwarzenegger 742 ezer dollárt adományozott jótékony célokra. Egy évvel később a színész 26 milliót keresett és az összesen 9,3 milliós adó befizetése után közel 4,1 millió dollárt utalt jótékonysági alapítványokhoz. Bár Simon hosszabb, 184 oldalas bevallással állt elő, Schwarzenegger harmadakkora terjedelemben is jelentősebb vagyonról számolhatott be.

Kampány

Egyes Los Angeles-i sajtóértesülések szerint Schwarzenegger ellenfelei mindent megtesznek, hogy felkutassák azt a felvételt, ahol a színész interjú közben tapizza a riporternőt. Az interjút készítő Anna Richardson később "teljesen amatőrnek" nevezte a színészt, aki több millió néző szeme láttára ölelgette a őt. Schwarzenegger azóta is visszautasítja a vádakat.