Valér
4 °C
8 °C

Schröder már nem akar kancellár lenni

2005.10.03. 20:39
Hogy biztosítsa pártja vezető szerepét a Németországra váró nagykoalícióban, akár a kancellárságról is lemondana Gerhard Schröder. A szociáldemokrata elnökség ennek ellenére ragaszkodik Schröderhez és a vezető szerephez a kormányban.

Már nem ragaszkodik a kancellársághoz Gerhard Schröder. Az előrehozott parlamenti választásokat a bravúros hajrá ellenére elbukó kormányfő a két héttel ezelőtti választások után még a vereség ellenére is nyertesként ünnepelte magát, és kijelentette, hogy csakis ő képes stabil kormányt alakítani.

Bár Schröder háttérbe vonulása a hétvégi szociáldemokrata nyilatkozatok alapján kitervelt taktika részének tűnt, a párt elnöksége hétfőn úgy döntött, csak Schröder vezetésével tudják elképzelni a nagykoalíciót. "Pártként igényt formálunk arra, hogy szociáldemokrata jellegű legyen a politika ebben az országban, s hogy ezt a politikát Gerhard Schröderrel mint kancellárral folytassuk" - közölte hétfőn este Franz Müntefering, az SPD elnöke.

Kényszerkoalíció

Mivel mostanra világossá vált, hogy a két héttel elhalasztott drezdai szavazás után sem szűkül a különbség a választásokon nyertes kereszténydemokrata koalíció és a szociáldemokraták között és a választások óta eltelt időszakban az is tisztázódott, hogy a nagykoalíción kívül semmilyen más koalíció nem lenne képes stabil kormányt alakítani, a kereszténydemokraták meg mereven elutasítják, hogy Schröder vezesse a kormányt, úgy tűnt, a szociáldemokraták taktikát váltanak.

A hétvégén már azt hangsúlyozták, hogy nem a személyi kérdésekben, hanem a kormány programjáról kell először megállapodni. Ebbe a taktikába beleillett Schröder hétfői, az RTL-nek adott nyilatkozata is.

Nem róla szól a történet

"Nem az én igényemről, pláne nem a személyemről van szó" - jelentette ki. "Pártomnak a politikai vezető szerepre formált igényéről van szó, s ebben a kérdésben csak a pártvezetés dönthet. Bármilyen döntést elfogadok" - mondta Shcröder.

Hasonlóan érvelt a Szociáldemokrata Párt elnöke, Franz Müntefering is a párt hétfői elnökségi gyűlése előtt.

A kereszténydemokraták azonban továbbra is a személyi kérdéseket tartják a legfontosabbnak, ragaszkodnak hozzá, hogy a kancellárt legnagyobb parlamenti frakcióként ők adják. Jelöltjük a pártot egyik legrosszabb választási eredményével is győzelemre vezető, de húsz százalékpontos előnyt elbukó Angela Merkel.