Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tessék engem megbuktatni!

2005.05.28. 13:05
Július elsejéig kellene fölvetni Németországban a bizalmi kérdést, ha még az ősszel meg akarják tartani az előrehozott parlamenti választást. Egyelőre egyik koalíciós párt sem akarja felvállalni a kormány megbuktatását, pedig Gerhard Schröder a pártjának nagy vereséget hozó észak-rajna-vesztfáliai választás után 2006 helyett már az idén szavaztatná az országot.
Gerhard Schröder német kancellár a jövő hét végéig "világosságot akar teremteni" a bizalmi kérdésben, írta szombati számában a Berliner Zeitung kormánykörökre hivatkozva.

Július 1-jéig akarják felvetni

Schröder és Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke egy héttel ezelőtt, a szociáldemokrata vereséggel és kereszténydemokrata győzelemmel végződött észak-rajna-vesztfáliai választás után vetette fel, hogy a szociáldemokrata politika legitimációjának megerősítése végett 2006 vége helyett már idén ősszel országos választásokat kell tartani Németországban.

#alt#
Ki buktatja meg Schrödert?
A parlament feloszlatásának, az idő előtti választások kiírásának kézenfekvő módja a német alaptörvény (alkotmány) szerint a bizalmi kérdés felvetése a képviselőházban, a Bundestagban: a kancellár szavazást kér, megállapítandó, hogy élvezi-e még a többség bizalmát, képes-e még kormányozni. Ha nem, a szövetségi elnök a kancellár javaslatára 21 napon belül feloszlathatja a Bundestagot.

Berlinben a héten bejelentették, hogy a kancellár július 1-jén, a nyári parlamenti szünet előtt akarja fölvetni a bizalmi kérdést.

A zöldek nem akarnak bűnbakok lenni

A parlament alsóházában, a Bundestagban a jelenlegi szociáldemokrata-zöld koalíciónak van szűk többsége, s egyelőre nincs jele annak, hogy saját tábora meg akarná buktatni a kancellárt. Több hétvégi lap is arról számol be, hogy a szociáldemokraták adóügyben akarják kenyértörésre vinni a dolgot, s bizonyítani: már nincs meg a többségük. A társasági adó csökkentéséről - 25 százalékról 19 százalékra - van szó, amelyet a koalíciós partner Zöldek állítólag már nem akarnak vállalni.

Krista Sager, a Zöldek frakciójának vezetője azonban egy szombati rádióinterjúban azt közölte, hogy ők nem változtattak korábbi, az adócsökkentést vállaló álláspontjukon. A Zöldek több politikusa úgy fogalmazott televíziós kamerák előtt, nem hagyják, hogy a bűnbak szerepét aggassák rájuk.

Plusz egy passzus?

A Berliner Zeitung értesülése szerint fontolgatják az alkotmánymódosítás lehetőségét is, azaz: az alaptörvénybe beillesztenének egy passzust, amely lehetővé tenné a Bundestag önfeloszlatását, így nem kellene egyik frakciónak vagy tömbnek sem vállalnia a kancellárbuktatás ódiumát, az esetleges rossz lelkiismeretet.