Géza
-11 °C
-4 °C

Újra megszorongatnák Berlusconit a milánói ügyészek

2006.06.15. 13:42
Megsemmisíttetné a milánói ügyészség a Berlusconi egyik korrupciós ügyében született felmentő ítéletet. A volt kormányfőt egy testre szabott törvény alapján mentették fel, és az ítéletet egy szintén Berlusconi által átvert törvény értelmében megfellebbezni sem lehet.

A Berlusconit egy korrupciós ügyben felmentő ítélet megsemmisítéséért fordult az olasz legfelsőbb bírósághoz a milánói ügyészség. Berlusconi veresége után várható volt, hogy az ügyészek újra kezdik hadjáratukat Berlusconi ellen.

A most megtámadott ítélet a SME élelmiszeráruházlánc felvásárlásával kapcsolatos korrupciós ügyben született, ahol a vádak szerint Berlusconi cége a volt kormányfő tudomásával 434 ezer dollárral próbált megvesztegetni egy bírót a kedvező ítélet reményében. Az első fokon eljáró bíróság Berlusconi esetében érdemi tárgyalás nélkül zárta le az ügyet, de egy munkatársát, mert "barátilag pénzt adott a bírónak", bűnösnek találta.

Berlusconi a felmentést egy, a kormányzása idején hozott, és nem csak az ellenzék, de a független megfigyelők szerint is testre szabott törvénynek köszönhette. A Berlusconi idején elfogadott törvényt kihasználva Berlusconi addig nyújthatta a tárgyalást, amíg ügye el nem évült. Berlusconi egy újabb törvénnyel végképp bebiztosította magát.

A szintén a kormányfő igényeihez igazított, személyi ügyvédje által kidolgozott törvény értelmében az ügyészségnek nincs joga megfellebbezni az első fokon született felmentő ítéleteket. A törvényt elsőre megvétózta az olasz köztársasági elnök, de az akkor még jobbközép többségű törvényhozás másodjára is változatlan formában fogadta el, felülírva az elnöki vétót.

A most az ítélet megsemmisítését kérő Boccassini ügyésznő 64 oldalas keresetében nem csupán az elsőfokú bíróság indoklásának "hiányosságaira és nyilvánvaló logikátlanságaira" hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a korrupció érintettje egy bíró, és ez nem csupán azért káros, mert akadályozhatja az igazságszolgáltatás korrekt működését, hanem azért is, mert egy ilyen ügy alááshatja az állampolgároknak az államba és alapvető intézményeibe vetett hitét.