Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Megbuktatnák a dél-koreai államfőt

2004.03.09. 17:00
Parlament előtt vonná felelősségre Ro Mu Hjun államfőt a dél-koreai ellenzék. Az elnök ellenfelei szerint törvénytelenül befolyásolta a választásokat, amikor egy marginális párt támogatására szólította a lakosságot. Rót az ügyészség is üldözi, adataik szerint a korrupció elleni üzenetekkel választást nyerő államfő kampányát fekete pénzekkel támogatták.
Parlament előtt vonná felelősségre Ro Mu Hjun dél-koreai államfőt az ország két legnagyobb ellenzéki pártja - jelentette az AP. A parlamentben többséget élvező Milleniumi Demokrata Párt (MDP) és a Nagy Nemzeti Párt (GNP) szerint az elnök megsértette az ország választási törvényét, mert befolyásolni akarta a parlamenti választások végkimenetelét.

Állást foglalt

Ro elnök egy múlt havi interjújában az őt támogató, a parlamentbe legutóbb épphogy bejutó Uri párt "elsöprő támogatására" buzdította a lakosságot. Nyilatkozatát a dél-koreai választási bizotság is kifogásolta, ugyanakkor eljárást nem kezdeményezett az ügyben.

A felelősségre vonást kezdeményező javaslatot a képviselők egyszerű többségének kell támogatnia ahhoz, hogy a parlament napirendjére tűzze. A javaslatot 159 képviselő írta alá, így azt szinte biztosan napirendre tűzi a 278 tagú parlament.

Nem valószínű, hogy sikerül

A felelősségre vonás sikerét, azaz az elnök megbuktatását azonban már kizárják a politikai elemzők - ehhez ugyanis a képviselők minősített többségének támogatása kellene. "Nem hiszem, hogy keresztül tudnák verni, mert az elnök elleni vádak nem túl erősek" - nyilatkozta az AP-nek Park Jun Jung, az Ehwa Női Egyetem professzora.

Ha azonban mégis sikerrel járna a felelősségre vonás, Ro hatalmát Go Kun miniszterelnök venné át. Az ügyben végül az ország alkotmánybírósága döntene, ha a bírák kétharmada elítélné Rót, az elnöknek távoznia kellene.

Figyelmeztetésnek jó lesz

Az ellenzék szerint "még ha nem is sikerül megszerezni a parlament támogatást, akkor is komoly figyelmeztetés lenne az elnöknek" - nyilatkozta az AP-nek Hong Sza Duk, a GNP frakcióvezetője.

Ro hivatalosan egyetlen pártnak sem tagja, viszont csatlakozna a parlamentben 47 képviselői hellyel rendelkező liberális Uri párthoz. Reményei szerint az Uri jelentősen megerősödhet az április 15-i parlamenti választásokon - írja az AP.

Fekete kasszák

Ro stábja "egyszerű pózolásnak" tartja a felelősségre vonást. Az elnököt sokkal inkább aggaszthatja, hogy bár a korrupció letörésének ígéretével nyerte meg szoros versenyben a 2002-es elnökválasztást, az ügyészség hétfői vádjai szerint 9,7 millió dollár közvetlen és 70,3 millió dollár közvetett támogatást fogadott el a kampány során a nagyvállalati feketekasszákból.

A vádakra Ro csak annyival felelt, hogy kampánya még így is tisztább volt vetélytársáénál, a GNP színeiben induló Li Hoi Csangénál. Mint mondta, ha az ügyészség csak tizedannyi feketepénzt talál kampányában, mint amennyit Li kapott, önként lemond.