Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Ján Slota szélsőségesnek nevezte Sólyom Lászlót

2007.05.31. 14:33
A Szlovákiát fenyegető magyar ármánykodás újabb jelének tartja Ján Slota szlovák kormánypárti politikus Sólyom László köztársasági elnök nemrégiben elmondott gondolatait. Slota meg nem erősített híreket is tud Malina Hedvigről.

Szélsőségesnek nevezte Sólyom László magyar államfőt Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke csütörtökön tartott pozsonyi sajtóértekezletén.

"Vajon nem politikai szélsőséget bizonyít-e az, hogy a magyar köztársasági elnök pártolja a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit?" - tette fel a kérdést a magyarellenes indulatairól elhíresült szlovák kormánykoalíciós párt elnöke.

Sólyom László a Határon túli magyarság a XXI. században című konferenciasorozat harmadik találkozóján Budapesten arról beszélt, hogy a szomszéd népeknek is szembe kell nézniük a saját történelmükkel. Az autonómiáról és a regionalizmusról azt mondta, hogy noha a szomszédos országokban az ilyen törekvésekre hisztérikusan reagálnak, "a mi feladatunk az, hogy tényszerűen tárjuk fel ennek az önigazgatási formának az európai lehetőségeit."

Az SNS elnöke heti rendszerességű sajtótájékoztatóin mindig előáll "a Szlovákia területi egységét fenyegető ármánykodás" új fejleményeivel, és ezt most azzal próbálta bizonyítani, hogy lám, a magyar államfő legitimnek minősítette a kisebbségek autonómiatörekvéseit.

Slota a Magyar Koalíció Pártjának környezetéből származó, meg nem erősített értesüléseire hivatkozva közölte, hogy Malina Hedvig (a Nyitrán megvert, a szlovák rendőrség szerint azonban csak kitalált történetet előadó csallóközi magyar diáklány) elhagyni készült Szlovákiát. Szerinte valakik azt tervezték, hogy a lány felszólal az Európai Parlamentben, utána pedig a büntetőjogi felelősség elől menekülve az Egyesült Államokba távozzon és ott menedékjogot kérjen. Slota ugyanakkor megerősített értesülésként közölte, hogy Malina Hedvig volt barátja tagja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű szervezetnek.  • Bérelnék
  • Hírek