Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Űrkémeket képzett az Egyesült Államok

2005.06.08. 12:50
A világűrből végzett volna felderítést az Egyesült Államok néhány, speciálisan kiképzett kémje. A NASA floridai kilövőközpontjában egy tűzvédelmi selejtezés közben bukkantak rá az űrkémek overáljaira. Az egyik a sokat sejtető 007-es sorszámot viselte.

Meglepő felfedezést tettek a NASA floridai kilövőközpontjában, jelentette a CNN. Egy régóta használaton kívüli épület tűzvédelmi átvizsgálása közben bizonyítékot találtak rá, hogy az Egyesült Államok kémek küldését tervezte a világűrbe. A félreeső raktárhelyiség átkutatása közben sok kacat közül két űrruha került elő.

007-es ügynök

Az amerikai űrhajósok a hatvanas években hagyományosan fehér overálokat használtak, a most megtalált űrruhák azonban kékek voltak. Az egyiken a sokat mondó 007-es sorszám szerepelt, a másik, a 008-as sorszámún, egy név is.

A Smithonians Repülési és Űrkutatási Múzeum munkatársai hamarosan azonosították is az űrruha tulajdonosát. Richard Lawyer alezredest az amerikai légierő képeztette ki az emberi irányítású keringő laboratórium (MOL) vezetésére, írja a CNN.

Egy hónapos méla les

A történészek szerint a MOL-program lényegében kémküldetés lett volna. A program résztvevői párosával töltöttek volna egy hónapot az űrben egy kicsit módosított Gemini űrkapszulában, eközben felderítési feladatokat végeztek volna. Az 1963-ban elindított programot hat évvel később úgy fújták le, hogy végül egyetlen űrkémet sem lőttek ki Floridából.

A most megtalált két űrkémruha közül az egyiket a floridai Kennedy Űrközpont kapja meg a felfedezés jutalmaként. Az overált a fő amerikai kilövőhely látogatóközpontjában állítják majd ki, írja a CNN.