Árpád
-2 °C
4 °C

Apja nyomdokaiba lépett Jean Sarkozy

2008.03.10. 15:11
Nicholas Sarkozy 21 éves fia a franciaországi Hauts-de-Seine megye tanácsának tagja lett, édesapja ugyanígy kezdte politikai pályafutását 20 éves korában. A jelölésért a szocialisták örökletes monarchia bevezetésével vádolták a Sarkozy családot. A megyei tanács jobboldali elnöke szerint a joghallgató Jean nagyon messze fog jutni, ha a kismalacok nem falják fel.

A francia elnök középső fiát, a 21 éves Jean Sarkozyt a vasárnapi helyhatósági választások első fordulójában megválasztották Hauts-de-Seine megye tanácsának tagjává - pont úgy, ahogy édesapját 20 éves korában.

A Nicolas Sarkozyéhoz hasonló hanghordozású, kiváló szónoki képességekkel rendelkező és színészi tanulmányokat is folytató joghallgató a szavazatok 52 százalékával magasan megelőzte a 29 százalékot kapott centrista, a 13 százalékot elért szocialista és a 6 százalékos szélsőjobboldali jelöltet a megyei közgyűlések tagjait megújító választások első fordulójában, amelyet az önkormányzati választásokkal együtt rendeztek Franciaországban.

Jean Sarkozy szülővárosának, Neuilly-sur-Seine-nek lett megyei képviselője, Párizs azon legelegánsabb külvárosának, amelynek 1983 és 2002 között apja, a jelenlegi államfő, Nicolas Sarkozy volt a polgármestere. A megyei tanácsnak 2004-től 2007 májusáig, elnökké választásig volt a vezetője.

Az elnök fiának jelöléséért a szocialisták örökletes monarchia bevezetésével vádolták Neuillyben a Sarkozy családot. A kritikákra reagálva a fiatalember csak ennyit válaszolt: "Csak nem számít már bűnténynek, ha az ember úgy dönt, hogy elkötelezi magát másokért!"

Jean Sarkozy 1986. szeptember 1-jén Nicolas Sarkozynek a korzikai Marie-Dominique Culiolival kötött első házasságából született. Neuillyben járt általános és középiskolába, jelenleg a párizsi Sorbonne egyetemen jogot hallgat.

A szőke, hosszú hajú fiatalember apjához hasonlóan nagyon könnyedén szót ért a választókkal. "Néhány nap alatt háromszáz fiatalt össze tud gyűjteni nagygyűlések szervezéséhez" - állítja róla David Martinon, az elnöki hivatal szóvivője, akinek polgármesteri jelöltségét Neuillyben eleinte támogatta Jean Sarkozy. Miután a helyiek nem fogadták kitörő lelkesedéssel az országos politikából elnöki hátszéllel érkező szóvivőt, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) helyi képviselőivel együtt az elnök fia megvonta tőle támogatását.

A megyei tanács jobboldali elnöke, Patrick Devedjian nagy jövőt jósol a fiatal Sarkozynek: "Ha a kismalacok nem falják fel, nagyon, nagyon messze fog jutni".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?