Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy francia államtitkár is többet keres Sarkozy-nál

2007.10.29. 15:44
A francia köztársasági elnöki hivatal a külföldi vezetők fizetéséhez igazítaná Nicolas Sarkozy havi keresetét, mivel a francia államfő fele annyit sem keres, mint Angela Merkel német kancellár, ráadásul még egy átlagos francia miniszter is másfélszer többet visz haza havonta.

A francia köztársasági elnöki hivatal a sokkal többet kereső François Fillon miniszterelnök, valamint a legtöbb külföldi vezető fizetéséhez igazítaná Nicolas Sarkozy köztársasági elnök keresetét, írja a Le Figaro. Az Elysée palota tervezett intézkedésében azt javasolja, hogy havi 8300 euróról (kb. 2 millió forint) 20 ezer euróra (kb. 5 millió forint) emeljék meg Nicolas Sarkozy fizetését, ami a Profession politique havilap szerint azt jelenti, hogy 140 százalékos emelést tartanának szükségesnek.

Magyar fizetési lista
 • Sólyom László: 1 435 200
 • Szili Katalin: 1 435 200
 • Gyurcsány Ferenc: 1 435 200
 • Miniszterek: 1 234 300
 • Államtitkárok: 949 500-1 186 875
 • Szakállamtitkárok: 712 100-890 125
 • A köztársasági elnöki hivatal belső jelentése ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy az elnök keresetét a parlamentnek kell jóváhagynia, éppen ezért a tervezett fizetésemelésnek még nincs pontos időpontja.

  A Le Figaro emlékeztet rá, hogy Franciaországban a miniszterelnöki hivatal munkatársai esetenként akár kétszer több fizetést kapnak, mint a köztársasági hivatalban dolgozó kollégáik. Részben ennek köszönhető az a fura helyzet, hogy egy havi 3,4 millió forintnak megfelelő sima miniszteri fizetés, de még a 3,2 millió forinttal egyenlő államtitkári kereset is jóval magasabb, mint a magyar származású államfő bevétele.

  A francia köztársasági elnök mostani fizetése jóval az európai átlag alatt van. A Le Figaro a L'Express információit hozzá fel példaként, ami alapján 2006-ban Angela Merkel német kancellár kereste a legtöbbet havi 5,3 millió forintnak megfelelő összeggel, miközben szlovák kollégája kapta a legkevesebbet átszámolva havi 670 ezer forint körüli keresetével. A La Repubblica szerint a világban egyébként havi 6 millió forinttal megegyező fizetésével George Bush amerikai elnök a legjobban fizetett vezető.

  Az Europe 1 rádió kiderítette, hogy Charles de Gaulle tábornok volt az utolsó olyan francia elnök, akinek megemelték a fizetését. "Viszont akkoriban a mindennapi kiadásokat is ő állta, beleértve a villanyszámlát, a lakbért és a ruháit is... Ellentétben utódjaival, akiknek a keresete gyakorlatilag teljes mértékben a zsebpénz kategóriájába tartozik" - tették hozzá a rádió munkatársai.