Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Egy francia államtitkár is többet keres Sarkozy-nál

2007.10.29. 15:44
A francia köztársasági elnöki hivatal a külföldi vezetők fizetéséhez igazítaná Nicolas Sarkozy havi keresetét, mivel a francia államfő fele annyit sem keres, mint Angela Merkel német kancellár, ráadásul még egy átlagos francia miniszter is másfélszer többet visz haza havonta.

A francia köztársasági elnöki hivatal a sokkal többet kereső François Fillon miniszterelnök, valamint a legtöbb külföldi vezető fizetéséhez igazítaná Nicolas Sarkozy köztársasági elnök keresetét, írja a Le Figaro. Az Elysée palota tervezett intézkedésében azt javasolja, hogy havi 8300 euróról (kb. 2 millió forint) 20 ezer euróra (kb. 5 millió forint) emeljék meg Nicolas Sarkozy fizetését, ami a Profession politique havilap szerint azt jelenti, hogy 140 százalékos emelést tartanának szükségesnek.

Magyar fizetési lista
 • Sólyom László: 1 435 200
 • Szili Katalin: 1 435 200
 • Gyurcsány Ferenc: 1 435 200
 • Miniszterek: 1 234 300
 • Államtitkárok: 949 500-1 186 875
 • Szakállamtitkárok: 712 100-890 125
 • A köztársasági elnöki hivatal belső jelentése ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy az elnök keresetét a parlamentnek kell jóváhagynia, éppen ezért a tervezett fizetésemelésnek még nincs pontos időpontja.

  A Le Figaro emlékeztet rá, hogy Franciaországban a miniszterelnöki hivatal munkatársai esetenként akár kétszer több fizetést kapnak, mint a köztársasági hivatalban dolgozó kollégáik. Részben ennek köszönhető az a fura helyzet, hogy egy havi 3,4 millió forintnak megfelelő sima miniszteri fizetés, de még a 3,2 millió forinttal egyenlő államtitkári kereset is jóval magasabb, mint a magyar származású államfő bevétele.

  A francia köztársasági elnök mostani fizetése jóval az európai átlag alatt van. A Le Figaro a L'Express információit hozzá fel példaként, ami alapján 2006-ban Angela Merkel német kancellár kereste a legtöbbet havi 5,3 millió forintnak megfelelő összeggel, miközben szlovák kollégája kapta a legkevesebbet átszámolva havi 670 ezer forint körüli keresetével. A La Repubblica szerint a világban egyébként havi 6 millió forinttal megegyező fizetésével George Bush amerikai elnök a legjobban fizetett vezető.

  Az Europe 1 rádió kiderítette, hogy Charles de Gaulle tábornok volt az utolsó olyan francia elnök, akinek megemelték a fizetését. "Viszont akkoriban a mindennapi kiadásokat is ő állta, beleértve a villanyszámlát, a lakbért és a ruháit is... Ellentétben utódjaival, akiknek a keresete gyakorlatilag teljes mértékben a zsebpénz kategóriájába tartozik" - tették hozzá a rádió munkatársai.

  Köszönjük, hogy olvasol minket!

  Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!