Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kiborította Sarkozyt a CBS riportere

2007.10.29. 10:05
Amikor a magánéletéről kezdte faggatni Nicolas Sarkozyt a 60 minutes riportere, a francia elnök dühödten távozott. Pedig a CBS igazából reklámot akart csinálni az Amerika-barát francia elnöknek.

A mikrofont eldobva távozott a CBS stúdiójából Nicolas Sarkozy francia államfő, miután a 60 minutes újságírója feleségéről és házasságáról kezdte faggatni. Pedig a legnépszerűbb amerikai hírműsor "Sarko L'Americain" című interjújának a célja Sarkozy megismertetése lett volna a franciákkal amúgy nem túl barátságos amerikai közvéleménnyel, jelentette az AFP.

De az interjú nem úgy alakult, ahogy azt a lojális francia újságírókhoz szokott Sarkozy remélte. Már ott látszott, hogy bajok lesznek, amikor lebarmozta saját sajtótitkárát, de amikor házasságára terelődött a szó, dühöngve távozott. "Ha lenne is mondanivalóm Céciliáról, akkor sem itt mondanám el" - mondta távoztában.

Sarkozy és neje október 18-án jelentették be vállásukat, az interjú két héttel korábban készült. Sarkozyről tudni lehetett, hogy nem szívesen beszél magánéletéről a nyilvánosság előtt.

A CBS a héten fogja leadni az interjút, ami eredeti szándékai szerint amúgy lehetőséget adott volna Sarkozynek Amerika-barát nézetei kifejtésére. Az amerikaiak és a franciák hagyományosan megvetik egymást, Chirac Bush-ellenes politikája nem kedvezett a két ország kapcsolatának. Ebben változást hozhat, hogy Sarkozy elkötelezett atlantista, nagy tisztelője az Egyesült Államoknak.

Ezt támasztja alá az is, hogy az interjúban, magyar származására utalva az Egyesült Államok egyik legcsodálatosabb tulajdonságának nevezte, hogy Franciaországgal szemben ott minden lehetőség adott mindenki számára. "Hívhatnak Schwarzeneggernek, ettől még lehetsz kormányzó Kaliforniában" - példálózott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!