Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Bagdad helyett Dél-Irakot támadhatják

2003.03.26. 10:48
Bagdad ostroma előtt a dél-iraki térség "pacifikálását" tervezi az amerikai hadsereg. A művelet célja a New York Times értesülései szerint a síiták lázadásának bátorítása. A főváros ostroma március 29. előtt nem kezdődik meg - nyilatkozta Tommy Franks, a hadműveletek vezetője.
Megváltoztatva eddigi taktikáját az amerikai hadsereg Bagdad ostromának megkezdése előtt felszámolná a Szaddám Fedájín névre hallgató pártmilícia és más iraki fegyveres alakulatuk Dél-Irakban harcoló alakulatait - értesült a New York Times vezető védelmi minisztériumi tisztviselőktől.

Kikerülnék Karbalát

A napilap értesüléseit alátámaszthatja, hogy a hadműveleteket irányító Tommy Franks kedd éjszakai nyilatkozatában március 29-ét jelölte meg az ostrom megkezdésének legkorábbi időpontjaként. Franks a csapatok fáradtságával indokolta a döntést.

A tábornok azt is jelezte, hogy a 3. gyalogsági hadosztály alakulatai a tervezetnél északabbra, Karbala felett kelhetnek át az Eufrátesz folyón.

Ott harcolnak, ahol ellenség van

Bár az eredeti haditervek még arról szóltak, hogy dél-iraki városok mellett elhaladva rögtön Bagdadot veszik célba a csapatok, az iraki ellenállás keménysége változtatást követelt - írja a New York Times. "oda megyünk, ahol az ellenség van" - nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő magas rangú katonatiszt.

Bár a szövetséges alakulatok mind saját, mind a civil lakosság veszteségeinek minimalizálása érdekében ódzkodtak a városi harcoktól, a Bászrát ostromló brit alakulatok a városban kitört felkelés hírére légicsapásokat kértek a városban állomásozó páncéloshadosztály ellen.

Lázadásra bírnák a síitákat

A stratégiaváltásnak pszichológiai okai is vannak. A dél-iraki harcok hangsúlyosabbá tételével a szövetségesek a New York Times szerint a síiták lázadását bátorítanák. A Huszein ellenzékének számító kisebbség korábban nem mutatott készséget a lázadásra, ezt az is indokolhatta, hogy az első öbölháborút követő felkelésük idején nem kaptak támogatást az amerikaiaktól. (Korábban az amerikai stratégák többször hangoztatták, hogy "nem bíznak" a síitákban.)

A napilap értesülései szerint a hadműveletek hangsúlyának eltolódása feltétlenül Bagdad ostromának elhalasztását okozhatja. Ez, a drámaian megromlott időjárás mellett három-öt nap szünetet adhat a Köztársasági Gárda Bagdadot védő, napok óta bombázott Medina hadosztályának.