Piroska
-2 °C
5 °C

Összefoglalónk: Afganisztán távozásra szólította fel Oszama bin Ladent

2001.09.20. 12:05
Afgán egyházi vezetők felszólították Oszama bin Ladent, hogy önként hagyja el az országot, ugyanakkor szent háborút hirdettek egy esetleges amerikai támadás ellen. Mindeközben az Egyesült Államok a Perzsa-öböl térségébe irányított több mint száz harci gépet. Bush elnök várhatóan este jelenti be a Kongresszusban, hogy miként válaszol Amerika a múlt heti támadásokra. Az FBI bejelentette, hogy újabb terrorakciók várhatóak.
A Kabulban ülésező afgán egyházi vezetők tanácsa, az uléma felszólította a múlt heti terrorcselekmények elkövetésével gyanúsított Oszama bin Ladent, hogy önként hagyja el Afganisztánt - jelentette a BBC. A tanács ugyanakkor úgy döntött, hogy szent háborúra hívják a híveket, ha az Egyesült Államok megtámadja Afganisztánt. Egyelőre nem világos, hogy ez már a végső döntés, vagy esetleg folytatódik még a tanácskozás.

Az Egyesült Államok elutasította az afgán vezetés ajánlatát. "Ez nem elég" - mondta Ari Fleischer fehér házi szóvivő. "Az Egyesült Államok a terroristák átadását követelte, és ezt követeli most is" - mondta.

Az ENSZ szintém bin Laden "azonnali és feltétel nélküli" kiadását követeli a táliboktól.

Bővebben::Oszama bin Laden

Harci repülőket vezényelnek a Perzsa-öbölbe

Több mint száz amerikai harci repülőt, köztük vadászgépeket, bombázókat és felderítő gépeket helyeznek át a Perzsa öböl környéki bázisokra - értesült a CNN. Az akció neve "Infinite Justice", vagyis "Végtelen Igazság". A Pentagon magyarázata szerint a légierő így készenlétben lesz, amikor Bush elnök konkrét lépésre szánja el magát. Az elnök csütörtök este mond beszédet a Kongresszusban, és várhatóan ekkor derül ki, hogy az Egyesült Államok hogyan reagál a múlt heti támadásra. Az amerikaiak többek között F-15E és F-16-os vadászgépeket illetve B52-es bombázókat állítanak harcrendbe a Perzsa-öbölben, de a mozgósításban részt vesznek kisegítő egységek, így AWACS és U2 felderítőgépek is.

Bővebben:Megmozdul az amerikai légierő

Az FBI újabb támadástól tart

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálata szerint a New York-i és washingtoni terrorista merényletek szervezői egy második támadássorozatot is terveztek, méghozzá szeptember 22-re. A hatóság részleteket nem közölt a tervezett második merénylethullámról, de arról beszámolt: a titkosszolgálati lehallgatások, szemtanúk beszámolói és egyéb bizonyítékok alapján szinte bizonyossá vált, hogy a terroristák újabb támadásokra készültek, illetve készülnek.

Az FBI szerint a múlt keddi merényletek egy olyan nagyobb összeesküvés-sorozat részei, amely már nemcsak gépeltérítésekből áll. A nyomozó hatóság szerint a támadásokat nem kizárólag az Egyesült Államok területére tervezik, hanem a világ más országaiba is. Az FBI figyelmeztette a tűzoltó és mentő hatóságokat szerte az Egyesült Államokban, hogy esetleg újabb terrorista merényletek végrehajtása várható mentő- vagy tűzoltóautókkal, ezért az FBI a járművek ellopása elleni fokozott védekezésre szólította fel az illetékes hatóságokat.

Bin Ladennek nukleáris fegyvere van?

Oszama bin Ladennek nukleáris, vegyi és bakteriológiai fegyverei vannak - állítja Roland Jacquard, a Nemzetközi Terrorizmuskutató Központ (OIT) igazgatója, a francia könyvpiacon most jelent meg, nagy feltűnést keltett könyvében - adta hírül a Népszabadság. Egy iraki nukleáris mérnök, aki dezertált a szaúdi terroristavezér szervezetéből, azt állítja, hogy bin Ladennek hatalmas ráfordítással és közép-ázsiai csempészbandák segítségével Kazahsztánból sikerült beszereznie egy "taktikai bombát"

A francia terrorizmus-szakértő átállt afgánokra és egyiptomiakra hivatkozva azt írja, hogy a világ első számú közellensége több kezdetleges, bőröndbe zárt nukleáris robbanószerkezettel és a volt Szovjetunióból beszerzett hasadóanyagokkal is rendelkezik. A francia szakértő könyvében azt állítja, hogy a terroristavezér készíttetett olyan bőröndben elférő, autonóm ventilációjú vegyi és bakteriológiai fegyvereket is, amelyek egy kis szél segítségével akár hatszázezer emberrel is képesek lennének végezni Manhattanben.

Bővebben::Atomfegyverre hajt Oszama bin Laden