Albin
0 °C
10 °C

Letartóztatták az Iszlám Mozgalom tizennégy tagját

2003.05.13. 15:37
Őrizetbe vette Raed Szalah sejket, az izraeli Iszlám Mozgalom egyik szárnyának vezetőjét és a mozgalom 13 tagját kedden az izraeli rendőrség. Őket azzal a vádolják, hogy dollármilliókkal támogatták a számos merényletért felelős Hamász radikális palesztin mozgalmat.
Őrizetbe vette Raed Szalah sejket és 13 társát az izraeli rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat. Az akciót kedden, Mohamed próféta születésnapjára emlékező muzulmán ünnepnapon hajtották végre. Szalah sejk korábban többször támadta az izraeli kormányt, hogy alá akarja aknázni az iszlám jogokat Jeruzsálemben.

Boszorkányüldözés

Cahi Hanegbi izraeli közbiztonsági miniszter az izraeli állami rádióban úgy nyilatkozott, hogy a szervezet az elmúlt években hatalmas összegeket utalt át a Hamásznak, hogy "táplálják a terrorizmus máglyáját". Ahmed Tibi, az izraeli parlament arab képviselője viszont "boszorkányüldözésnek" nevezte az akciót egy olyan szervezet ellen, amely "a jótékonyságnak és a közjólétnek kötelezte el magát".

No comment

Az Iszlám Mozgalom egyelőre nem kommentálta a letartóztatásokat. A Hamász közlése szerint a mozgalom csupán humanitárius segítséget nyújt a palesztinoknak. A radikális szervezet tagadta, hogy kapcsolatai lennének az Iszlám Mozgalommal.

Iszlám Mozgalom

Az Iszlám Mozgalom a legnagyobb izraeli arab szervezet, amelynek egyik, pragmatikusabb ága részt vesz a zsidó állam politikai életében, míg radikálisabb, "északi szárnya" a szélsőséges Hamászt támogatja. A letartóztatások a Saron-kormány és az 1,2 milliós arab kisebbség kapcsolatainak további romlását jelzik. A feszültség különösen erős azóta, hogy 2000 októberében a rendőrség 13 palesztint lőtt le a kormányellenes tüntetések során - jegyezte meg az AP.