Gusztáv
-4 °C
1 °C

Terrortámadások várhatók a szaúdi járatokon?

2003.10.28. 10:47
Terrortámadások várhatóak a nyugati légitársaságok szaúd-arábiai járatain, állítják megbízható forrásokra hivatkozó amerikai illetékesek. Az amerikai kormány arra figyelmezteti állampolgárait, hogy lehetőleg kerüljék el Szaúd-Arábiát.
Az amerikai kormány kedden ismét arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy lehetőleg ne utazzanak Szaúd-Arábiába. Hozzátették: megbízható forrásokból úgy értesültek, hogy terrortámadások várhatóak a Szaúd-Arabiában működő nyugati légitársaságok járatain. A közlemény szerint az Egyesült Államok kormánya folyamatosan kap amerikai és nyugati érdekeltségeket érintő fenyegetéseket. Az anyag kitér arra, hogy az amerikaiak külföldön, de főleg a Perzsa-öböl környékén potenciális célpontjai lehetnek terrortámadásoknak.

A nagykövetség figyelmeztet

A rijádi amerikai nagykövetség már korábban figyelmeztette az amerikaiakat az esetleges merényletekre a muzulmán böjt idején. A követség arra figyelmeztette az országban tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék a ramadán ideje alatt a nyilvános helyeket. Azonban ez volt az első alkalom, hogy a kormány közleményében még az országba való belépéstől is megpróbálja lebeszélni az amerikaiakat.

Támadások belföldön is?

A bin Ladennek tulajdonított legutóbbi, október 18-án sugárzott felvételen egy hang újabb öngyilkos támadásokkal fenyegette meg az amerikaiakat az Egyesült Államok területén belül és kívül. A szaúdi hatóságok szerint a májusi, harmincöt halálos áldozatot - köztük kilenc amerikai életét- követelő rijádi merényletekért Oszama bin Laden szervezete a felelős. A szaúdi rendőrség azóta az ország több pontján csapott le az al-Kaida feltételezett tagjaira. A szaúdi hatóságok kijelentették, hogy megelőznek bármilyen esetleges terrortámadást.