Emma
9 °C
26 °C

Hazarandelték a szaúdi nagykövetet

2005.02.20. 12:37
Szaúdi forrás szerint konzultációra hazarendelték Szaúd-Arábia budapesti nagykövetét, miután Gyurcsány Ferenc "arab terroristáknak" nevezte a szaúd futballválogatottat. A Rijadban nyilatkozó szaúdi illetékes nem nyilatkozott arról, hogy milyen további lépéseket fontolgat az arab ország.
Szaúd-Arábia hazarendelte konzultációra budapesti nagykövetét azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök "arab terroristáknak" nevezte a szaúd-arábiai futballválogatottat - közölte egy szaúd-arábiai külügyi illetékes vasárnap Rijádban.

"(A nagykövet) itthon tartózkodik. Hazarendelték konzultációra" - mondta a külügyi illetékes tisztviselő.

Az elmúlt hetekben idézetek jelentek meg a magyar sajtóban Gurcsány Ferenctől, amint egy nem hivatalos rendezvényen azt mondta: a magyar futballválogatott a február 2-i szaúdi-magyar barátságos mérkőzésen "halált megvető bátorsággal" küzdött az "arab terroristák" ellen. Gyurcsány azóta bocsánatot kért szavaiért.

A kormányfő kijelentése után az arab országok Budapesten delegált diplomáciai képviselői rendkívüli tanácskozást tartottak, ám úgy nyilatkoztak, hogy az eset nem fog kárt tenni Magyarország és az arab világ kapcsolataiban.

A vasárnap Rijadban nyilatkozó szaúdi illetékes nem nyilatkozott arról, hogy milyen további lépéseket fontolgat az arab királyság.