Natália
1 °C
7 °C

A komplett titkosszolgálat telefonszámát nyilvánosságra hozták

2007.05.21. 10:27
A világhálón voltak olvashatók a szlovák kormány és a titkosszolgálat (SIS) titkosított telefonszámai a hét végén.

A Pozsonyban megjelenő SME szerint több szlovák kormánytag elérhetősége és a 718 titkosszolgálati telefonszám - más titkosított telefonszámokkal együtt - valószínűleg véletlenül nyilvánosságra került. A T-Mobil, és vélhetően két további szolgáltató, az Orange és a T-Com ügyfeleinek titkosított telefonszámaihoz szombaton és vasárnap bárki szabadon hozzáférhetett.

A SME munkatársai a titkos adatbázisból szúrópróbaszerűen válogatva több számot felhívtak és azt kérdezték a hívott féltől, vajon a titkosszolgálat emberével beszélnek-e? Az egyikük kitérő választ adott, mások tagadták, de egy személy beismerte, hogy a hívó fél "talált." Miután a hívó be is mutatkozott, a hívottak többsége szó nélkül bontotta a vonalat, számol be róla címoldalán a lap.

Az érintettek között van Robert Kalinák belügyminiszter, akinek a neve alatt a barátnője jelentkezett, mert jelenleg ő használja a miniszter régi telefonszámát. Karol Sorby, a titkosszolgálat szóvivője a lap érdeklődésére vasárnap késő délután nem tudott válaszolni arra a kérdésre, vajon tudnak-e arról, hogy a számaik a világhálón szabadon hozzáférhetők, de mint mondta, utánanéz. Az egyik szolgáltató, a T-Mobil azt sem tudta megmondani, hogy hány titkosított szám kerülhetett nyilvánosságra, de jelezte: kiderítik, miképpen történhetett meg ilyen szarvashiba.

Mint a lap írja, valószínű, hogy a titkosított számok a múlt héten, a vezetékes és a mobilszámok új, közös keresőjének közzétételekor kerültek fel a hálóra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?