Móric
14 °C
17 °C

A komplett titkosszolgálat telefonszámát nyilvánosságra hozták

2007.05.21. 10:27
A világhálón voltak olvashatók a szlovák kormány és a titkosszolgálat (SIS) titkosított telefonszámai a hét végén.

A Pozsonyban megjelenő SME szerint több szlovák kormánytag elérhetősége és a 718 titkosszolgálati telefonszám - más titkosított telefonszámokkal együtt - valószínűleg véletlenül nyilvánosságra került. A T-Mobil, és vélhetően két további szolgáltató, az Orange és a T-Com ügyfeleinek titkosított telefonszámaihoz szombaton és vasárnap bárki szabadon hozzáférhetett.

A SME munkatársai a titkos adatbázisból szúrópróbaszerűen válogatva több számot felhívtak és azt kérdezték a hívott féltől, vajon a titkosszolgálat emberével beszélnek-e? Az egyikük kitérő választ adott, mások tagadták, de egy személy beismerte, hogy a hívó fél "talált." Miután a hívó be is mutatkozott, a hívottak többsége szó nélkül bontotta a vonalat, számol be róla címoldalán a lap.

Az érintettek között van Robert Kalinák belügyminiszter, akinek a neve alatt a barátnője jelentkezett, mert jelenleg ő használja a miniszter régi telefonszámát. Karol Sorby, a titkosszolgálat szóvivője a lap érdeklődésére vasárnap késő délután nem tudott válaszolni arra a kérdésre, vajon tudnak-e arról, hogy a számaik a világhálón szabadon hozzáférhetők, de mint mondta, utánanéz. Az egyik szolgáltató, a T-Mobil azt sem tudta megmondani, hogy hány titkosított szám kerülhetett nyilvánosságra, de jelezte: kiderítik, miképpen történhetett meg ilyen szarvashiba.

Mint a lap írja, valószínű, hogy a titkosított számok a múlt héten, a vezetékes és a mobilszámok új, közös keresőjének közzétételekor kerültek fel a hálóra.