Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Életbe lépett a tűzszünet

2006.08.14. 08:39
Hétfőn reggel, közép-európai idő szerint hét órakor életbe lépett a BT-határozat az izraeli-libanoni ellenségeskedés beszüntetéséről, amelyet előzőleg a hét végén a libanoni, majd az izraeli kormány is elfogadott. Az Izrael és a Hezbollah közötti 34 napja tartó ellenségeskedésnek eddig közel ezer halálos áldozata volt.

Életbe lépett hétfőn közép-európai idő szerint hét órakor az Izrael és a libanoni síita Hezbollah közötti tűzszünet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született fegyvernyugvást egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban. A 34 napja tartó ellenségeskedésnek eddig több mint 900 halálos áldozata volt.

Nem támadnak, de visszalőnek

A tűzszünet életbe lépését egyelőre nem kommentálta a libanoni kormány és nem hangzott el felhívás a harcok beszüntetésére a Hezbollah részéről sem. Ugyanakkor az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: a katonák parancsot kaptak, hogy ne kezdeményezzenek semmilyen akciót, de "mindent megtesznek az ellenük irányuló csapás érdekében".


Klikk a képre!

Ugyancsak megerősítették izraeli katonai illetékesek, hogy a tűzszünet ellenére fenntartják a Libanon elleni légi és tengeri blokádot mindaddig, amíg létre nem hoznak egy olyan rendszert, amely megakadályozza, hogy a Hezbollah fegyverekhez jusson.

Jönnek az ENSZ-erők

A BT pénteken elfogadott, és a hét végén az izraeli és a libanoni kormány részéről is egyetértésre talált 1701. számú határozata felszólítja a Hezbollahot minden támadás és Izraelt minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére. A dokumentum előirányozza libanoni egységek és a megerősített ENSZ-erők (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, és ezzel párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből.

Haszán Naszralláh, a Hezbollah vezetője viszont előzőleg azt közölte: tiszteletben tartják a BT-határozatot, de mindaddig folytatják a harcot, amíg izraeli katonák maradnak Dél-Libanonban, és csak akkor vetnek véget az Észak-Izrael elleni rakétatámadásoknak, ha Izrael is felhagy légi csapásaival és a libanoni polgári lakosságot sújtó egyéb támadásaival.