Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Ökölharc az elnöki posztért

2004.03.23. 09:53
Megakadályozta a tajvani elnökválasztás szavazatainak gyors újraszámlálását lehetővé törvényjavaslat elfogadását a rivális pártok között kitört verekedés. Az újraszámlálást hivatalosan a nyertes és a vesztes is támogatja. A győztes demokraták szerint a nacionalisták csak zűrzavart akarnak kelteni.
Verekedés tört ki a tajvani parlamentben, a dulakodás megakadályozta, hogy az elnökválasztási szavazatok újraszámlálásában illetékes bizottság még kedden a parlament elé terjessze az újraszámlálást lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Káoszt akarnak

"A nacionalisták nem kívánják a törvénymódosítást, nem akarnak újraszámlálást csak káoszt" - jelentette ki a pofozkodást követően a választásokat kis különbséggel megnyerő Csen Suj-pien Demokratikus Haladó Pártjának (DPP) egyik képviselője. Az elnök maga is támogatja az újraszámlálást.

A DPP visszamenőleges hatályú törvénymódosítási javaslata szerint minden esetben újraszámlálhatóak lennének a szavazatok, amennyiben a két jelölt között egy százaléknál kisebb a különbség. Csen alig huszonkilencezer szavazattal, a voksok 0,2 százalékával nyerte meg a vasárnapi választást.

Mindenki számolna

Az ellenzéki kínai nacionalisták (Kuomintang) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője közölte, hogy támogatni fogják a módosító javaslatot. A törvénymódosítás elfogadása lehetővé tenné a múlt heti elnökválasztáson leadott szavazatok gyors újraszámlálását.

Szombat este óta tömegtüntetések folytak több tajvani városban, köztük Tajpejben, az elnöki palotánál a szavazatok újraszámolását követelve.