Klaudia
-4 °C
2 °C

Több milliárd dolláros amerikai fegyvereladás Tajvannak

2001.04.24. 21:45
Több milliárd dollár értékű fegyvert ada el Amerika Tajvannak - határozott George W. Bush hétfőn. A tajvani delegációt kedden tájékoztatják hivatalosan arról, hogy pontosan milyen fegyvereket adnak el. Kína annak ellenére tiltakozott az ügylet miatt, hogy a rendkívül fejlett Aegis radarrendszer nem kerül a szigetország birtokába.
Kedden értesül hivatalosan a tajvani delegáció arról, hogy Amerika az évtized legnagyobb fegyvercsomagját készül eladni a szigetországnak - írja a Reuters hírügynökség. A fegyvercsomagból a hiányzó darab az érdekes: Kína tiltakozásának hatására (és az EP-3 repülőgép sorsáról folytatott kínai-amerikai tárgyalások tükrében) a fejlett Aegis radarrendszerrel felszerelt Arleigh Burke osztályú romboló eladását Bush elhalasztotta.

Fegyverek Tajvannak

A hétfőn jóváhagyott szerződés értelmében Amerika négy Kidd osztályú rombolót, egy tucat tengeralatti felderítő P-3 Orion repülőgépet, és nyolc, Európában gyártott dízelmeghajtású tengeralattjárót. A csomag rövid technikai értekezést tartalmaz a PAC-3 rakétavédelmi rendszerről (ezt Tajvan később megvásárolhatja) is, és torpedók, aknafelderítő helikopterek gazdagítják az ajánlatot. A felajánlott 12 darab P-3 Orion repülőgép közel félmilliárd dollár egymagában.

Tajvan legutóbb 1990-ben korszerűsítette fegyverzetét, akkor 150 darab F-16-os repülőt vásárolt Amerikától, és 60 darab Mirage 2000-5-ös gépet, és hat Lafayette osztályú fregattot Franciaországtól.

Tajvan jó eséllyel állna ki Kínával

Katonai szakértők szerint egyébként Tajvannak nincs különösebb oka az aggodalomra, hadereje ugyanis már most jóval fejletteb a kínai hadseregnél, ráadásul a sziget sziklás partjai és a Tajvani-szoros időjárása miatt természetes védelemmel is rendelkezik. A valódi katonai fenyegetést a kínai rakéták jelentik, azok ellen pedig nem nagyon van védelem.

A Reutersnek nyilatkozó fehér házi tisztségviselő szerint Amerika csupán elhalasztotta az Aegis radarrendszerrel felszerelt Burke rombolók eladását. Kína úgy véli, hogy a rakéták, repülők és hajók észlelésére és elpusztítására kifejlesztett Aegis rendszer Tajvanra való telepítése lényegében az amerikaiak rakétavédelmi rendszerének csendes-óceáni kiterjesztését jelentené.

Peking tiltakozott

A döntés azonnal igen éles reakciót váltott ki Pekingben. A kínai külügyminisztérium szóvivője komoly aggodalmának adott hangot. Philip Reeker amerikai külügyi szóvivő kitért a válasz elől azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy milyen komoly volt a kínai tiltakozás - írta a Reuters.