Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Meghalt a tanúként fogva tartott vegyifegyver-szakértő

2004.05.24. 13:07
Tisztázatlanok egy iraki vegyifegyver-szakértő halálának körülményei. Az amerikaiak szerint agytörzsi sérülés miatt hunyt el, de ennél bővebb magyarázattal nem szolgáltak a családnak.
Mohamed Munim al-Izmerli családja nem érti hogyan halhatott meg az elismert idős kémia professzor, akit tíz hónapon át tartottak fogva a bagdadi amerikai repülőtér börtönében. A család a bagdadi hullaházban szembesült Dr Izmerli halálával; a fekete amerikai hullazsákhoz mellékelt feljegyzés szerint a vegyifegyver-szakértő agytörzsének sérülése következtében hunyt el, írja a Guardian.

Jelentett a titkosszolgálatnak

Dr Izmerlit szerepelt az amerikaiak 200-as listáján is, mint olyan kutató, aki részt vett a tömegpusztító fegyverek előállításában - kutatási eredményei megsemmisültek, Bagdad felszabadításakor. Két éve iraki kutatók egy csoportjával együtt találkozott ugyan Szaddámmal, de a többiekhez hasonlóan kényszeríttették erre, nyilatkozta a családja; azt is elmondták, hogy Dr Izmerli nemzetközi konferenciákon való részvételének ára az volt, hogy jelentéseket tett az iraki titkosszolgálatnak.

A professzort halála előtt három héttel láthatták utoljára egészségesen gyerekei; akkor bekötött szemmel vitték őket egy elhagyatott villába, ahol apjukat fogva tartották. Dr Izmerlit tanúként tartják fogva, tudták meg akkor egy katonától.

A Vörös Kereszt értesítette a családot

Február 17-én tájékoztatta a professzor haláláról a Vörös Kereszt a családot, de azóta sem tisztázódtak halálának körülményei. "Nem tehetnek semmit a koalícióval szemben" - mondta egy iraki bíró a családnak, de ők nem hajlandóak belenyugodni. "Egész életemben gyűlölni fogom az amerikaiakat" - mondta a professzor lánya.