Civilek irányították a balesetet okozó tengeralattjárót

2001.02.14. 15:48
Az amerikai haditengerészet szóvivője elismerte, hogy civilek irányították a Greeneville atom-tengeralattjárót, amely február 10-én emelkedés közben összeütközött egy japán halászhajóval. A japán hajó elsüllyedt, a halászati iskola szakmai gyakorlatának résztvevői és a személyzet közül huszonhatot kimentettek, kilencen eltűntek. A szóvivő szerint gyakran engednek civileket a kormányhoz, de szigorúan ellenőrzik őket.
USS Greeneville SSN 772.
Meghökkentő beismerésre kényszerült az amerikai haditengerészet a Greenville tengeralattjáró múlt szombati balesetével kapcsolatban. Bruce Cole parancsnok, szóvivő elmondta, hogy a három irányítóposztból kettőn civilek tartózkodtak a baleset pillanatában. Civil ült a ,,kormánynál" is, azon a poszton, ahonnan a hajó kormánylapátjait irányítják. Itt dől el, hogy merre halad a atommeghajtású tengeralattjáró, és hogy milyen szögben emelkedik. A ballasztokat irányító posztot is civil foglalta el - itt döntik el, hogy a hajó tartályaiból mennyi vizet nyomnak ki, vagyis, hogy a tengeralattjáró milyen gyorsan emelkedik vagy süllyed. A harmadik, a szonárt ellenőrző poszton a haditengerészet tisztje teljesített szolgálatot.

Gyakran ültetnek civileket a kormányhoz

A szóvivő kijelentette, hogy gyakran engednek civil vendégeket az irányító posztokra, de azok szigorúan csak a tisztek utasítása alapján tevékenykedhetnek. A Greeneville 10-én ,,vészemelkedést" szimulált, azt a manővert, amikor valamilyen okból a tengeralattjárónak nagyon gyorsan kell a felszínre törnie. Cole szerint általános gyakorlat, hogy ilyenkor civileket engednek a kormányhoz, hogy azok átélhessék a manőver izgalmait.

Szakértők szerint az emelkedés előtt előbb szonárral kellett volna a felszínt ellenőrizni, majd periszkópmagasságra emelkedve kellett volna körülnézni. Ezek után lehet csak visszasüllyedni, majd a felszínre törni. A Greeneville legénysége állítja, hogy kétszer is periszkópmagasságra emelkedtek, ezért nincs magyarázat arra, hogy miért nem vették észre a japán hajót.

A Pentagon állítja, hogy a baleset nem a civilek miatt következett be. A Pentagon nem adja ki a fedélzeten tartózkodó 15 civil nevét, sőt a baleset körülményeit vizsgáló bizottság vezetője csak a hírekből értesült róla, hogy ők is a fedélzeten voltak.

Az elnök bocsánatot kért, több miniszter részvétét fejezte ki

Bush elnök telefonon kért bocsánatot Josiro Mori japán miniszterelnöktől a történtek miatt. Colin Powell külügyminiszter, Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Thomas Foley nagykövet is részvététét nyilvánította a kilenc ember - köztük négy fiatal - eltűnését okozó szerencsétlenség miatt. Korábban Johei Kono japán külügyminiszter azonban kijelentette, szerinte nincs mentség a történtekre, és az amerikai hatóságok még nem tettek meg mindent, amit ebben a helyzetben Tokióból elvárnak tőlük.  • Hírek
  • Hírek