Valér
2 °C
8 °C

Terrorellenes rajtaütés Londonban

2006.06.02. 19:05
A tavaly nyári londoni merényletek óta nem látott méretű, fegyverhasználattal járó terrorellenes rajtaütést hajtott végre pénteken a Scotland Yard Londonban, a hivatalos rendőrségi bejelentés szerint "igen részletes" hírszerzési értesülés alapján. Az akció péntek hajnalban kezdődött a kelet-londoni Forest Gate kerületben, egy lakóházban, és még péntek este is tartott.

A változatlanul nagy erőkkel helyszínen lévő rendőrség a ház elé hatalmas sátrat emelt, este pedig megkezdődött az épület felállványozása, jelezve, hogy a vizsgálat hosszú ideig eltart. A környéket jórészt bangladesi és pakisztáni bevándorlók, illetve egyre nagyobb számban kelet-európai munkavállalók lakják.

Valakit meglőtték

A rajtaütés során egy 23 éves személyt meglőttek; őt kórházba szállították, "nem életveszélyesnek" minősített sérülésekkel, és ott később őrizetbe vették. Egy másik, 20 éves férfit - aki nem megerősített hírek szerint a sérült gyanúsított testvére - a helyszínen vettek őrizetbe.

Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője pénteki, első hivatalos nyilatkozatában azt mondta: az akciót azután hajtották végre, hogy ezt a rendőrséghez befutott, "nagyon részletes" hírszerzési értesülések "a lakosság védelme érdekében" indokolttá tették, de részleteket nem tárt fel.

A belső elhárítás is egyeztettek

Clarke szerint az akció során lőfegyverrel megsebesített férfit "aktív terrorizmus előkészítése, illetve arra történő felbujtás" gyanújával vették őrizetbe. A helyszínen őrizetbe vett másik személyt szintén a terrorellenes törvény hatálya alapján tartják fogva a londoni Paddington Green rendőrőrsön - tette hozzá.

Hagyományosan ezen a szigorú biztonsági őrizettel ellátott rendőrőrsön hallgatják ki a Nagy-Britanniában elfogott terrorgyanúsítottakat. Nem megerősített pénteki értesülések szerint a rajtaütésben a Scotland Yard több mint 250 embere vett részt, köztük a terrorellenes ügyosztály (CO19) detektívjei. Az akciót a brit belső elhárítással (MI5) egyeztetve hajtották végre, állítólag több hónapi előzetes megfigyelés után.

Repülési tilalom 8 kilométeres körzetben

Helyszíni beszámolók szerint az akció több résztvevőjén védőruha volt, bár a Scotland Yard azt közölte: "nincs ok" annak feltételezésére, hogy a környék lakossága veszélyben van. Az érintett utcákat lezárták, de a negyedben nem kezdődött tömeges kiürítés.

A Sky News brit hírtévé úgy értesült, hogy a rendőrök pokolgépgyárat találtak a megrohamozott épületben, de ezt hivatalos forrásból egész nap nem erősítették meg. A hatóságok ugyanakkor 5 mérföld (8 km) átmérőjű repülési tilalmi övezetet jelöltek ki az érintett térség fölött; ez négy napig érvényben marad, és a kijelölt légtérben 750 méteres magasság alá nem ereszkedhetnek a repülőgépek.

Nincs kapcsolat a tavalyi merényletekkel

A tavaly július 7-ei, illetve 21-ei londoni merényletsorozat óta ez az első eset, hogy terrorellenes fellépés során a rendőrség fegyvert használt. Tavaly, a másik, sikertelen támadási kísérlet másnapján, az embervadászat csúcspontján a rendőrök a londoni metróban lelőttek egy terrorgyanúsnak tartott személyt, akiről nem sokkal később kiderült, hogy egy ártatlan brazil villanyszerelő volt.

A Scotland Yard pénteki közleménye szerint mindazonáltal az aznap reggeli londoni akció nem kapcsolódott a tavaly nyári merényletekhez.