Sára, Márió
2 °C
4 °C

Öngyilkos merénylőt fogott a Scotland Yard?

2004.01.11. 13:21
Több egyértelmű jel szerint öngyilkos merényletre készült Nagy-Britanniában egy algériai menedékkérő, akit a Scotland Yard karácsony előtti terrorellenes rajtaütései során fogtak el - írta a The Sunday Times, amely szerint a brit elhárítás továbbra is komoly veszélynek tartja az ilyen merényletek lehetőségét, főképp a Heathrow repülőtéren.
A vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a fiatal algériai férfi észak-angliai otthonában anyjához és nővéréhez címzett levelet találtak, amelyben a gyanúsított azt kéri: tekintsék őt hősnek és mártírnak.

A testi motozásnál kiderült emellett, hogy az őrizetbe vett személy minden testszőrzetét eltávolította; az öngyilkos merénylőjelöltek gyakran tesznek így akció előtt, hogy tisztán érkezhessenek a túlvilágra - írta a lap.

A The Sunday Times szerint Mohamed Atta, a 2001. szeptember 11-i merényletek közvetlen szervezője is arra utasította a 19 repülőgép-eltérítőt, hogy szabaduljanak meg testszőrzetüktől.

A brit terrorellenes szervek jó ideje hangoztatják, hogy az általuk elkerülhetetlennek tartott nagy-britanniai terrortámadások legvalószínűbb formája az öngyilkos merénylet lehet. Ilyesmit brit földön még nem követtek el, de Izraelben tavaly két brit állampolgárságú merénylő már végrehajtott ilyen terrorcselekményt.

Vérfagyasztó bizonyítékok

A The Sunday Times úgy értesült, hogy a brit belső elhárítás (MI5) vezérigazgatója, Eliza Manningham-Buller a múlt héten közölte a kormánnyal: az Egyesült Államokkal ellentétben Nagy-Britanniában még nem jött el az ideje a terrorkészültség enyhítésének.

Nagy-Britanniában november óta van érvényben a második legmagasabb, "súlyos általános" fokozatú terrorriadó. Az amerikai belbiztonsági szervek a minap hasonló szintről egy fokozattal enyhítették a készültséget.

Eliza Manningham-Buller azonban azt mondta a múlt heti kormányülésen, hogy a legújabb, "vérfagyasztó" bizonyítékok szerint a 2001. szeptember 11-i merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorcsoport a londoni Heathrow repülőtéren tervez öngyilkos merényletet elkövetni - tudta meg a The Sunday Times. A lap forrása szerint az al-Kaida "nagyon repülésorientált ... és valós veszély a Heathrow elleni támadás".

A forrás szerint az MI5 attól tart, hogy a csoport vagy a repülőtér valamelyik zsúfolt utascsarnokában, vagy a betonon, egy felszállásra várakozó, teli repülőgépnél próbál robbantást végrehajtani.