Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kulturális népirtásról beszélt a dalai láma

2008.03.16. 13:18
A Tibet fővárosában történ vérengzéseket a terror uralmának és kulturális népirtásnak nevezte a dalai láma. Tibet vallási és szellemi vezetője felkérte a nemzetközi közösséget, hogy vizsgálják ki a halálos áldozatokkal járó utcai zavargások eseményeit. A dalai láma ugyanakkor nem szólított fel az olimpia bojkottjára, mert szerinte a kínai népnek szüksége van arra, hogy büszke lehessen a megrendezésre.

A terror uralmának és kulturális népirtásnak nevezte a dalai láma azt, amit a kínai hatóságok Tibetben folytatnak. Tibet vallási-szellemi vezetője vasárnap mondta ezt az indiai Dharmsalában, az emigrációba kényszerített tibeti kormány székhelyén.

A dalai láma az utóbbi napok eseményeit kommentálta, amikor is Lhászában véres zavargások voltak a kínai uralom elleni sikertelen felkelés 49. évfordulóján, pénteken. Az összecsapásokban hivatalos kínai közlés szerint 10, az emigráns tibeti kormány szerint legkevesebb 80 ember vesztette életét.

Tüntetők Kína hágai nagykövetségére támadtak

Hágában a tibeti kínai jelenlét ellen tiltakozó tüntetők 400 fős tömege rontott vasárnap a kínai nagykövetség épületére. A képviselet kerítésének egy részét a támadók lerombolták, majd letépték a kínai zászlót és egy tibeti zászlót tűztek a helyére, miközben a "China go home" jelszót skandálták és a dalai lámát éltették.

Három tüntetőnek sikerült bejutnia a külképviselet területére, de a rendőrség letartóztatta őket. A megmozdulást szervező Nemzetközi kampány Tibetért csoport nyugalomra intette a tüntetőket és békés folytatásra szólított fel. (MTI)

Lhászában vasárnap kínai katonák és rohamrendőrök fésülik át az egész várost, a pénteki rendbontók után kutatva. Egyes hírek szerint szórványos lövések is hallhatóak voltak a nap folyamán.

A dalai láma azt mondta, hogy a kínaiak gyakran másodrendű állampolgárként kezelik a tibetieket a szülőföldjükön és az erőszak terrorjával tudnak csak nyugalmat teremteni. Felkérte a nemzetközi közösséget, hogy próbáljon meg valamilyen vizsgálatot lefolytatni az utóbbi napok eseményeinek tisztázására.

Sokak várakozásával ellentétben ugyanakkor a dalai láma nem szólított fel a pekingi olimpia bojkottjára. "A kínai népnek szüksége van arra, hogy büszke lehessen a Játékok megrendezésére" - mondta a dalai láma.