Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

200 halálos áldozatról beszélnek a tibetiek

2008.04.29. 14:42
Hat különböző forrásból gyűjtötte össze az emigráns tibeti kormány, hogy hányan halhattak meg a márciusi, kínai "rendtermtésben". Korábban 150 áldozatról tudtak, most 200-ról beszélnek.

Legalább kétszázhárom embert öltek meg a kínai rendfenntartó erők a márciusban kirobbant tibeti tüntetések és zavargások elfojtásakor, jelentette be kedden a tibeti emigránskormány.

Ezer ember sérült meg a kínai karhatalmi erők "rendteremtése" következtében, és 5175-en kerültek őrizetbe, állítja az emigránskormány közleménye, amelyet az észak-indiai Dharmszalában adtak ki, ahol a dalai láma él és az emigránskormány működik az 1959-es tibeti felkelés leverése óta.

Mint Thubten Szamphel, a tibeti emigránskormány szóvivője elmondta, hat különböző forrásból gyűjtötte össze ezeket a számadatokat az emigránskormány hivatala: főként Nyugaton működő Tibet-barát szervezetek kiadványaiból és internetes portáljairól, illetve az amerikai kongresszus által alapított Szabad Ázsia rádióból, de merített a kínai állami média híradásaiból is.

Mindenesetre ezek az adatok nagyon elütnek a Peking által hivatalosan közöltektől. Azok szerint a zavargások részvevői megöltek 18 (kínai) civilt és egy rendőrt, sérülést okoztak 382 polgári személynek és 241 rendfenntartónak. A kínai közlésekben nincs szó tibeti áldozatokról.

Korábban egyébként a tibeti emigránskormány is a mostanitól jócskán elütő adatokkal szolgált: mostanáig a kínai rendteremtés 150 halálos áldozatáról beszélt és kétezer őrizetbe vett személyről.