Ágnes
-5 °C
2 °C

200 halálos áldozatról beszélnek a tibetiek

2008.04.29. 14:42
Hat különböző forrásból gyűjtötte össze az emigráns tibeti kormány, hogy hányan halhattak meg a márciusi, kínai "rendtermtésben". Korábban 150 áldozatról tudtak, most 200-ról beszélnek.

Legalább kétszázhárom embert öltek meg a kínai rendfenntartó erők a márciusban kirobbant tibeti tüntetések és zavargások elfojtásakor, jelentette be kedden a tibeti emigránskormány.

Ezer ember sérült meg a kínai karhatalmi erők "rendteremtése" következtében, és 5175-en kerültek őrizetbe, állítja az emigránskormány közleménye, amelyet az észak-indiai Dharmszalában adtak ki, ahol a dalai láma él és az emigránskormány működik az 1959-es tibeti felkelés leverése óta.

Mint Thubten Szamphel, a tibeti emigránskormány szóvivője elmondta, hat különböző forrásból gyűjtötte össze ezeket a számadatokat az emigránskormány hivatala: főként Nyugaton működő Tibet-barát szervezetek kiadványaiból és internetes portáljairól, illetve az amerikai kongresszus által alapított Szabad Ázsia rádióból, de merített a kínai állami média híradásaiból is.

Mindenesetre ezek az adatok nagyon elütnek a Peking által hivatalosan közöltektől. Azok szerint a zavargások részvevői megöltek 18 (kínai) civilt és egy rendőrt, sérülést okoztak 382 polgári személynek és 241 rendfenntartónak. A kínai közlésekben nincs szó tibeti áldozatokról.

Korábban egyébként a tibeti emigránskormány is a mostanitól jócskán elütő adatokkal szolgált: mostanáig a kínai rendteremtés 150 halálos áldozatáról beszélt és kétezer őrizetbe vett személyről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!