Lujza
-2 °C
13 °C

Kína szóba áll a dalai láma megbizottjával

2008.04.25. 17:36
A kínai kormány illetékesei a közeljövőben találkozni fognak a dalai láma megbizottjával. A párbeszédet régóta szorgalmazza a vallási vezető. Amerika üdvözölte a tárgyalások hírét.

A kínai kormány illetékesei tárgyalásokat kezdenek a dalai láma képviselőivel - jelentették be pénteken Pekingben.

Az Új Kína hírügynökség közlése szerint az ázsiai ország központi kormányzata ezzel a tibeti szellemi vezető többszöri kérésének tesz eleget. A közeli napokban a központi kormányzat illetékes osztályai kapcsolatba lépnek és konzultációt kezdenek a dalai láma személyes megbízottjával. Pekingben azt remélik: a párbeszéd révén a dalai láma hitelt érdemlő lépéseket tesz abba az irányba, hogy "felhagyjon a Kína megosztására és az erőszakos cselekmények szítására irányuló törekvésével, valamint a pekingi nyári olimpiai játékok szabotálását célzó tevékenységével" - mondta el a hivatalos hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó pekingi hivatalos személyiség.

A Tibetben március elején kezdődött tüntetések, majd zavargások kirobbanásáért Peking kezdettől fogva a száműzetésben élő dalai lámát tette felelőssé. A buddhista vallási vezető, aki nem egyszer hangot adott annak, hogy az olimpia bojkottja ellen van, határozottan cáfolta ezeket a vádaskodásokat.

A bejelentést a Nobel-békedíjas dalai láma egyik szóvivője kedvező jelnek értékelte, mert mint fogalmazott, a tibeti probléma megoldásához a tárgyalások útja vezethet. Tenzin Taklha azonban azt is hozzáfűzte, hogy hivatalosan egyelőre még nem kaptak értesítést Pekingtől.

A kínai kormány azt követően jelezte tárgyalási hajlandóságát, hogy Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külügyi biztosa csütörtökön kérte a kínai kormányt: "a tibeti helyzet javítása" érdekében kezdjen "konstruktív és lényegre törő" tárgyalásokat a dalai lámával.

Pénteken Pekingben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel tárgyalt. Az azt követő közös sajtótájékoztatón Ven reményét fejezte ki, hogy hamarosan kedvező fejlemények következnek be Tibettel kapcsolatban. Barroso pedig a bejelentés után "nagy örömének" adott hangot, amiért Kína a tárgyalások mellett döntött, utalva arra, hogy az EU mindig is a párbeszédet szorgalmazta.

Ezt követően a washingtoni Fehér Ház is örömét fejezte, hogy Kína kész felújítani tárgyalásait a dalai lámával. Gordon Johndroe szóvivő utalt arra: éppen ez az, amire George Bush elnök biztatta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfőt. A kínai kormány képviselői és a dalai láma küldöttei 2002 és 2006 között több alkalommal is folytattak egymással megbeszélést, de konkrét eredmények nélkül.