Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína szóba áll a dalai láma megbizottjával

2008.04.25. 17:36
A kínai kormány illetékesei a közeljövőben találkozni fognak a dalai láma megbizottjával. A párbeszédet régóta szorgalmazza a vallási vezető. Amerika üdvözölte a tárgyalások hírét.

A kínai kormány illetékesei tárgyalásokat kezdenek a dalai láma képviselőivel - jelentették be pénteken Pekingben.

Az Új Kína hírügynökség közlése szerint az ázsiai ország központi kormányzata ezzel a tibeti szellemi vezető többszöri kérésének tesz eleget. A közeli napokban a központi kormányzat illetékes osztályai kapcsolatba lépnek és konzultációt kezdenek a dalai láma személyes megbízottjával. Pekingben azt remélik: a párbeszéd révén a dalai láma hitelt érdemlő lépéseket tesz abba az irányba, hogy "felhagyjon a Kína megosztására és az erőszakos cselekmények szítására irányuló törekvésével, valamint a pekingi nyári olimpiai játékok szabotálását célzó tevékenységével" - mondta el a hivatalos hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó pekingi hivatalos személyiség.

A Tibetben március elején kezdődött tüntetések, majd zavargások kirobbanásáért Peking kezdettől fogva a száműzetésben élő dalai lámát tette felelőssé. A buddhista vallási vezető, aki nem egyszer hangot adott annak, hogy az olimpia bojkottja ellen van, határozottan cáfolta ezeket a vádaskodásokat.

A bejelentést a Nobel-békedíjas dalai láma egyik szóvivője kedvező jelnek értékelte, mert mint fogalmazott, a tibeti probléma megoldásához a tárgyalások útja vezethet. Tenzin Taklha azonban azt is hozzáfűzte, hogy hivatalosan egyelőre még nem kaptak értesítést Pekingtől.

A kínai kormány azt követően jelezte tárgyalási hajlandóságát, hogy Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külügyi biztosa csütörtökön kérte a kínai kormányt: "a tibeti helyzet javítása" érdekében kezdjen "konstruktív és lényegre törő" tárgyalásokat a dalai lámával.

Pénteken Pekingben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel tárgyalt. Az azt követő közös sajtótájékoztatón Ven reményét fejezte ki, hogy hamarosan kedvező fejlemények következnek be Tibettel kapcsolatban. Barroso pedig a bejelentés után "nagy örömének" adott hangot, amiért Kína a tárgyalások mellett döntött, utalva arra, hogy az EU mindig is a párbeszédet szorgalmazta.

Ezt követően a washingtoni Fehér Ház is örömét fejezte, hogy Kína kész felújítani tárgyalásait a dalai lámával. Gordon Johndroe szóvivő utalt arra: éppen ez az, amire George Bush elnök biztatta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfőt. A kínai kormány képviselői és a dalai láma küldöttei 2002 és 2006 között több alkalommal is folytattak egymással megbeszélést, de konkrét eredmények nélkül.