Szilárda
-4 °C
3 °C

17 ember megy börtönbe a tibeti zavargások miatt

2008.04.29. 09:05
Megszülettek az első ítéletek Kínában a lhászai zavargásokkal kapcsolatban, a legenyhébb büntetés 3 év, a legszigorúbb életfogytiglani börtön volt. A kínai hatóságok szerint a zavargások tibeti résztvevői 18 civilt és egy rendőrt öltek meg.

A kínai igazságszolgáltatás három évtől életfogytiglaniig terjedő börtönbüntetésre ítélt kedden 17 embert, mert részt vettek a március 14-i lhászai zavargásokban. Ők az elsők, akiket elítéltek a zavargásokban való részvételért. A lhászai középfokú bíróság nyilvános tárgyaláson hirdette ki az ítéleteket, jelentette az Új Kína (Xinhua) hírügynökség.

A kínai hatóságok közlései szerint 18 civilt és egy rendőrt öltek meg a lhászai zavargások tibeti részvevői, és 382 polgári személynek, valamint 241 rendőrnek okoztak sérüléseket. Felgyújtottak hét iskolát, öt kórházat és 120 lakást, kifosztottak 908 boltot. Az általuk okozott teljes kár hivatalos becslés szerint 244 millió jüanra (több mint 22 millió euró) rúg.

Március 10-én, az 1959-es Kína-ellenes tibeti felkelés évfordulóján kezdődtek a kínai politika elleni tüntetések Tibet székhelyén, Lhászában, majd március 14-től fajultak zavargásokká.

Emigrációban élő tibeti vezetők állítása szerint a kínai hatóságok több mint 150 embert öltek meg a zavargások elfojtásakor, több mint kétezret pedig őrizetbe vettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!