Rudolf
2 °C
13 °C

Orbán Tőkéssel gyomrozta Gyurcsányt

A romániai urnazárás után biztos volt, hogy nemcsak az RMDSZ jutott be a brüszeli parlamentbe, hanem Tőkés László is.

"Hátha lesz belőle valami" – mászkált hátra tett kézzel Tőkés László a Körös-parti kampányirodában. Az emeletes épületet nemrég kapta vissza a református egyház, előtte egy elektronikai bolt használta, tele van dugajokkal. A tévé előtte mondta be: az első romániai európai parlamenti választás exit poll eredményei alapján az RMDSZ és Tőkés László is bejutott a brüsszeli parlamentbe.

Nem jött be a megosztási kísérlet. Bebizonyosodott, hogy nem kell szavazni, választani is lehet. Az RMDSZ az utolsó posztkommunista párt. Tőkés és kampányfőnöke, Szilágyi Zsolt felváltva mondja ezeket az urnazárás utáni percekben. Tőkés egyéni jelöltként a törvény által előírt 2,83 százalék helyett majd' egy százalékponttal többet kapott, és biztosan szerzett brüsszeli mandátumot, legalábbis az exit poll szerint. (A pártoknak ehhez 5 százalékot kellett elérniük.)

A nap kérdése az volt, mennyien mennek el választani (és nem szavazni az egyetlen magyar pártra, az RMDSZ-re). Az előrejelzések szerint 45-50 százalék fölötti részvétel esetén könnyen hoppon maradhatott volna mindkét érdekelt magyar fél, ez alatt viszont, pláne jócskán ez alatt, mindketten biztosan tagjai lehetnek a brüsszeli parlamentnek.

Elkészült a választási paprikás krumpli. Galéria.

A választás a magyarországi belpolitikai küzdelemnek is része volt. Orbán Viktor nyíltan kampányolt Tőkés László mellett, míg Gyurcsány ugyan nem buzdított arra, hogy Markóékra kellene szavazni – ez minden bizonnyal visszájára sült volna el –, annyit azonban megjegyzett: a romániai magyaroknak egységeseknek kell maradniuk, a felelős politikát a romániai magyarság egységének támogatása jelenti.

Orbán kockáztatott

Tőkés este azt mondta, hogy Orbán nagy kockázatot vállalt kiállásával, mert Magyaroroszágon ezzel szavazatokhoz nem jutott, viszont a bukással ő is vesztett volna odahaza a hiteléből.

Tőkés délben a református gimnáziumban szavazott, és már akkor kemény szavakat használt: "A választás a magyar politikai és közéleti rendszerváltásról szól".

A megbélyegző nyilatkozatnak külön aktualitást adtak az előző nap történései: az RMDSZ akadályozta meg Biharban és több már romániai megyében, hogy Tőkés László szavazatainak védelmében a Magyar Polgári Egyesület megfigyelőket küldjön a szavazóhelyiségekbe. Erről a püspök ezt mondta: "Szégyellem a román testvéreink előtt, hogy akadnak, akik ki akarják zárni a magyar megfigyelőket a magyar körzetekből. (Tőkésék szavazataira több körzetben a román liberálisok figyeltek.)

Még messze volt az este 9 órai urnazárás, amikor Tőkés kampányirodájában már feltűnő magabiztossággal beszéltek arról, hogy miért is lesz a brüsszeli parlament tagja Tőkés László. (A sajtófőnök ajtaján Bucuresti felirat, utalva arra, hogy az RMDSZ vezetői többször vádolták Tőkést azzal, hogy a román fővárosból kapott tanácsadókat.)

Miután szeptember elején kiderült, hogy Tőkés nem lesz rajta az RMDSZ listáján, a kampánystábjának az idő szorításában egyszerű üzeneteket kellett a választókhoz juttatni, néha demagógnak kellett lenniük és nem riadhattak vissza a negatív kampánytól sem.

Csótányos játék

Ez utóbbira remek példa volt Tőkés honlapjának flashjátéka, ahol a püspök az RMDSZ-es csótányokat felrúgva éri el Brüsszelt. Csak az Indexen megjelent cikk napján négyezren jutottak el a játékhoz, a kampánystratégák elégedetten dörzsölték tenyerüket.

Az egyszerű üzenetek pedig a kalotaszegi köztársaság, a brüsszeli nagykövetség, az unió Erdéllyel vagy az összmagyar nemzetegyesítés voltak. Tőkés kampánystratégái szerint ezek olyan mondatok voltak, amik mellett nem mehettek el szó nélkül az RMDSZ potentátjai. Csakhogy a Tőkés-hívek szerint semmitmondó RMDSZ-es kampány blikkfangban nem vehette fel a versenyt a püspökével.

A nagyváradi kampányközpontban már órák óta ünnepelték Tőkést, és különböző vérmérséklettel szidták az RMDSZ-t, amikor a püspök az őt méltatók másodpercnyi szünetét kihasználva felkiáltott: "És kiütöttem a Nagy-Románia Pártot".

Na ja, az egykor rettegett magyarfaló párt majdnem fél százalékponttal kevesebbet szerzett Tőkés Lászlónál. (Közben kiderült, hogy Tőkés öröme korai volt, mert a részeredmények szerint Tőkésnek végül nem sikerült legyőznie a szélsőségesen magyarellenes Nagy-Románia Pártot (PRM), ami a szavazatok 4,12 százalékát szerezte meg.)