Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újságírókat is kínoztak az amerikaiak

2004.05.18. 21:28
Durván megalázott négy újságírót az amerikai hadsereg. A Reuters és az NBC amerikai munkatársait még januárban kínozták meg, ők azonban szégyenükben a botrány kitöréséig hallgattak.
Amerikai katonák megverték és megalázták a Reuters három iraki munkatársát. A brit hírügynökség munkatársai január elején egy lelőtt amerikai helikopter roncsainál forgattak Falludzsa mellett, amikor a katonai rendészek letartóztatták őket. Az újságírókat három napig tartották fogva.

Gusztustalan megalázások

Ez idő alatt szexuálisan zaklatták, megverték és megalázták őket. Két újságírót arra kényszerítettek, hogy ujjukat a fenekükbe dugják, majd lenyalják azt. Ezután szájukba vetették a cipőjüket - ez utóbbi pedig még az előzőnél is megalázóbbnak számít az arab kultúrában. (Szaddám bukása után az irakiak papucsaikkal verték a diktátor szobrait, ezzel is kifejezve megvetésüket.)

Mindhárom újságírót lealacsonyító gesztusok mutogatására kényszerítették, kinevették őket és le is fotózták - jelentette a hírügynökség. Hasonló megaláztatásokról számolt be a Reuters stábjával együtt letartóztatott, az NBC szerződésében álló iraki riporter is.

Szégyenükben hallgattak

A munkatársak szabadulása után a Reuters feljelentést tett az amerikai hadvezetésnél, Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban állomásozó csapatok főparancsnoka azonban nem találta nyomát kínzásoknak. A hírügynökség fellebbezésére ismételten ugyanezt a választ kapta.

A Reuters munkatársai eddig azért nem hozták nyilvánosságra történetüket, mert túl megalázónak találták azt. Az abu-grébi börtönben készült fényképek láttán azonban úgy érezték, nem hallgathatnak tovább.