Szilárda
0 °C
6 °C

Iraki Hitler születésétől tartanak

2004.12.13. 11:23
Diktatúrává alakulhat Irak, ha nem rendeződik a biztonsági helyzet, véli Gazi Javar iraki elnök. A megbuktatott rezsim vezetői eközben sajátos éhségsztrájkba kezdtek, az ételt elutasítják, a rágcsálnivalót nem.

Egy "iraki Hitler" felbukkanásától tart Gazi Javar iraki államfő, jelentette a Reuters. Az amerikaiak javaslatára kinevezett elnök szerint az országban uralkodó erőszak és "az iraki polgárok megalázása" esélyt teremt egy népvezér születésének.

Megalázottság

A Szaddám Huszein diktatúráját megdöntő tavalyi amerikai invázió óta még mindig nem sikerült pacifikálni az országot, írja a Reuters. Javar szerint a bizonytalanság és a megalázottság "hosszú távon olyan környezetet szülhet, mely esélyt ad egy iraki Hitler" hatalomra jutásának.

A szunnita arab államfő a legnagyobb hibának azt tartja, hogy az ideiglenes kormányzat nem tudott kapcsolatot teremteni a szunnita arabok politikai csoportjaival.

Csak rágcsálnak

Mindeközben a bukott rezsim vezetői is hallattak magukról, tizenegy, amerikai fogságban lévő iraki vezető sajátos éhségsztrájkot kezdett. A bukott rezsim hatalmasságai közül Tárik Aziz miniszterelnök, "Vegyi" Ali Haszán al-Madzsid és kilenc társuk nem hajlandó elfogyasztani fő étkezéseit, írja a BBC.

A szombati reggelikor kezdett kváziéhségsztrájk alatt a bebörtönzöttek vizet és rágcsálnivalókat fogyasztanak, meleg ételt azonban nem fogadnak el, mondta el a Reutersnak Barry Johnson alezredes, amerikai katonai szóvivő.