Mátyás
-6 °C
1 °C

Őseik tudása mentette meg a thai nomádokat

2005.01.02. 20:12
Thaiföld déli partja mentén az emberek sok helyen bementek a visszahúzódott víz után, hogy összegyűjtsék a szárazon vergődő halakat, a nomádok viszont felismerték a közeledő cunami első jelét és az ellenkező irányba, a hegyek felé indultak - írta szombati számában a The Nation címu thai napilap.
A Thaiföld déli részét elpusztító árhullám a Morgan-tengeri nomádok által lakott Déli Surin szigetet sem kímélte. A halászok 181 lelket számláló falujából azonban mindenki a hegyekben fekvő templomhoz menekült a cunami első fenyegető előjelére.

"Az öregek úgy tanították nekünk, hogy amikor a víz visszahúzódik a parttól, utána rövidesen visszatér az eltűnt mennyiség" - mondta a lapnak Sarmao Kathalay, a kis falu elöljárója.

Míg Thaiföld déli partja mentén az emberek sok helyütt bementek a visszahúzódott víz után, hogy összegyűjtsék a szárazon vergődő halakat, a nomádok felismerték a közeledő cunami első jelét és az ellenkező irányba, a hegyek felé indultak.

Thaiföldön alighanem ezek a halászatból élő nomádok állnak a tengerrel a legközelebbi kapcsolatban. A népcsoport minden monszun idejét csónakokban tölti: az India, Indonézia és Thaiföld között elterülő Andaman tengeren halásznak.

Április és december között kezdetleges kunyhókban élnek a parton. Ilyenkor rákon élnek, illetve a sekély vízben dárdával ejtenek el halakat. A nomádok májusban, a csónakok vízretételi ünnepségén a tenger bocsánatáért esedeznek.