Rafael
18 °C
32 °C

Szabadok a francia Fülöp-szigeteki túszok

2000.09.20. 11:09
Kiszabadították szerdán a két túszként fogva tartott francia újságírót - jelentette a Fülöp-szigetek elnöke, Joseph Estrada- és egy amerikai túsz kiszabadulására is lehetőség van. A helyi hatóságok szeptember 16-án, szombaton ellentmondásos offenzívát indítottak el az Abu-Szayyaf lázadók által fogva tartott túszok kiszabadításáért.

A BBC tudósítása szerint a francia újságírókat - a 46 éves Jean-Jacques le Garrec és a 49 éves Roland Madura -, hajnalban egy katonai tehergépkocsival elszállították fogva tartási helyükről, és szabadon engedték őket. A Fülöp-szigetek katonaságának segítségével az újságírókat Manila fővárosba szállítják, ahol a francia követség gondjaira bízzák.

A franciák jó egészségnek örvendenek
A nemzeti rádióban nyilatkozó Estrada elnök szerint valószínű, hogy Jeffrey Schilling amerikai túszt is hamarosan, még szerdán kiengedik. A fogva tartottak pontos száma nem ismert, a hatóságok úgy vélik, tizenhárom Fülöp-szigeteki és három malájföldi van a lázadók fogságában.

Kompon bomba robbant

Ugyancsak szerdán egy Zamboangaba tartó kompon bomba robbant: egy ember meghalt és öt megsebesült. Az áldozat a bombát szállító ember volt, a hatóságok úgy vélik, a bomba véletlenül robbant fel.

Az Abu-Sayyaf csoportosulás (Kardforgatók Atyja) a katolikus szigeten egy muzulmán független államért küzd. Április 23-án több turistát raboltak el Malájföldről, hosszas tárgyalások után először egy rossz egészségi állapotban lévő német nőt, Renate Wallert engedték szabadon június 24-én.

Szombaton erős offenzíva indult

Estrada elnök a dísszemlén.
Egy hét alatt vége a támadásnak?
A Fülöp-szigeteki katonaság szeptember 16-án, szombaton támadást indított a túszok kiszabadításáért. A katonaság kordonnal vette körül a lázadókat, a jelentések szerint számos civil rekedt a kordonon belül. A kiújuló harcok miatt több tízezren menekültek el otthonukból, számos civil - a katonaság szerint négy, egy helyi jelentés szerint több száz - halt meg a harcok alatt.

A rövidre tervezett támadás egy hétig is eltarthat - nyilatkozta hétfőn Orlando Mercado védelmi miniszter. Szakértők szerint azonban az egyhetes határidő túlzottan optimista.