Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyre több újságíró hal meg munka közben

2005.01.18. 22:11
A legtöbb újságíró Irakban vesztette életét tavaly: összesen 47-en. Ezt a Fülöp-szigetek, majd India követi. Az összesen 129 halálos áldozat a legnagyobb szám azóta, hogy az IFJ a nyolcvanas években megkezdte ilyen jellegű összegzések készítését.
Tavaly minden eddiginél több újságíró vesztette életét a világ különböző részein, hozta nyilvánosságra kedden a brüsszeli központú Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ).

A szervezet adatai szerint legalább 129 volt a halálos áldozatok száma: ez a legnagyobb szám azóta, hogy az IFJ a nyolcvanas években megkezdte ilyen jellegű összegzések készítését.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nemzetközi Újságíró Szövetség az életüket vesztett újságírók kategóriájába sorolta az újságírók segítőit (sofőrjeiket, tolmácsaikat, kísérőiket) is. Ráadásul nem csupán a meggyilkolt, de a munkájuk során halálos balesetet szenvedett emberek is ebben a statisztikában szerepelnek. (A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű francia szervezet néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy 2004-ben legalább 53 újságíró halt meg: ők azonban más kritériumok alapján számoltak.)

Bárhogy legyen is, az IFJ főtitkára, Aidan White keddi brüsszeli sajtóértekezletén úgy vélte, hogy a 2004-es év mindenképpen rossz esztendő volt e szakma képviselői számára. Ennek egyik oka szerinte az újságírók, s általában az újságírás befolyásának, hatásának növekedése: ezért ugyanis a sajtó munkatársai egyre gyakrabban válnak szándékos célponttá. Az újságírók másik nagy csoportja pedig az ideges, kiképzetlen, fegyelmezetlen katonák meggondolatlan akciói miatt válik áldozattá.

A legtöbb újságíró Irakban vesztette életét tavaly: összesen 47-en (közülük 18 volt a segítőtárs.) Ezt a Fülöp-szigetek, majd India követi (13, illetve 7 halálos áldozat.) White felszólította a kormányokat, hogy tegyenek meg mindent az újságírók biztonságának garantálása érdekében, s ha mégis történik valahol egy tragikus incidens, akkor garantálják a független vizsgálatot: a katonák vizsgálódásának célja ugyanis gyakran nem más, mint saját felelősségük elleplezése.