Szilárda
-4 °C
2 °C

Mégsem biztos a narancsos győzelem Ukrajnában

2007.10.02. 09:35
Lehet, hogy mégsem a nyugatbarátként elkönyvelt narancsos koalíció, hanem az eddig kormányzó oroszbarát Janukovics alakíthat kormányt Ukrjanában. Az oroszok lakta Kelet-Ukrajnából késve beérkező szavazatokkal a Régiók Pártja átvette a vezetést, bár elvileg még mindig a narancsosoké lehet a parlamenti többség.

Vizsgálatot sürget a szavazatok késedelmes összeszámlálása miatt Viktor Juscsenko ukrán elnök. Hétfőn még úgy tűnt, hogy pártja, koalícióban Julija Tyimosenko pártjával - a két politikus tábora a narancsos tábor - megszerezte a szavazatok többségét. A későn beérkező eredmények azonban oroszbarátnak tartott riválisa, Viktor Janukovics javára látszanak eldönteni a küzdelmet.

Az első összesítések szerint Janukovics pártja ugyan szűk győzelmet aratott, de úgy nézett ki, hogy mégis a narancsos tábor alakíthat kormányt. A kelet-ukrajnai térségből, Janukovics hátországából késve érkező összesítések alapján azonban már valószínűbbnek tűnik, hogy az ukrajnai oroszok támogatását élvető Régiók Pártja alakíthat kormányt három kisebb párttal.

Juscsenko elnök, akit az elcsalt 2004-es elnökválasztást követő tömeges tüntetések segítettek hatalomba Janukoviccsal szemben, most megint választási szabálytalanságokat gyanít és vizsgálatot követel. Ugyanakkor az EBESZ megfigyelői, a 2004-es választásokkal szemben, most mindent rendben levőnek találtak.

Pillanatnyilag minden kétséges Ukrajnában. Julija Tyimosenko a BBC tudósítása szerint magának követeli a kormányalakítás jogát, de Janukovics nem hajlandó elismerni a vereségét - hiszen a legújabb összesítések szerint akár nyerhet is. Hívei a legújabbkori ukrán hagyományoknak megfelelően már ezrével gyülekeznek Kijev főbb terein.

A szavazatok 90 százalékának összesítése alapján Janukovics pártja vezet a szavazatok 33,49 százalékával. A második helyen Tyimosenko BJuT-ja áll 31,26 százalékkal, Juscsenko Mi Ukrajnánk pártja 14,55 százalékot szerzett. Ez alapján még szűk többséggel ugyan, de a narancsos koalíció alakíthatna kormányt.

Az viszont még ebben az esetben is biztosnak tűnik, hogy az ukrán politikai patthelyzet nem oldódott meg a választásokkal. Az előrehozott szavazást azért írta ki Juscsenko, mert Janukovics kormányzó pártja tömegével vásárolta fel a narancsosok képviselőit az alkotmányozó többség megszerzése érdekében.

Juscsenko ezt már csak azért is nehezményezte, mert elnökként az elnöki hatalom megerősítésén dolgozott, míg Janukovics egyértelműen az elnöki poszt gyengítését és a miniszterelnök erősítését akarta elérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!